Více než polovina e-mailů na Seznamu jsou marketingová sdělení

pondělí, 29. dubna 2024, 14:20 Aktuality, Marketing MediaGuru

Až 54 % e-mailů tvoří na Seznamu marketingová sdělení, vyplývá z analýzy společnosti Ecomail a Seznam.cz. 

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zatímco v minulých dekádách sloužil e-mail primárně k běžné one-to-one komunikaci, dnes se z něj stává významný obchodní nástroj. Analýza, kterou připravila společnost Ecomail ve spolupráci se Seznamem, ukazuje, že 54 % e-mailů tvoří na Seznamu právě marketingová sdělení.

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu stále strmě roste. Konkrétně Seznam se svou službou Email.cz zaznamenal oproti roku 2022 11% nárůst v denním průměru přijatých e-mailů, přičemž průměrný počet doručených e-mailů dosáhl 75 milionů denně. Zvýšil se i podíl hromadných zpráv, každý den přichází do této složky o 4 miliony e-mailů více než loni.

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý druhý e-mail. Nárůst v popularitě e-mail marketingu potvrzuje i společnost Ecomail, přes kterou odeslaly české firmy a e-shopy v součtu téměř 3 miliardy e-mailů. To je o 35 % více než v roce 2022. Průměrný open rate kampaní byl loni 22 %, průměrný click rate 1,5 % a průměrný click-through rate 6,9 %.

Počet zpráv označených za spam na Seznamu poklesl o 7 %. Nevyžádaná pošta se v Seznam schránkách drží na stejných poměrech jako loni. „Způsob využití e-mailu se od rozšíření freemailových služeb výrazně změnil. Dlouhodobě sledujeme jeho rostoucí význam coby B2C nástroje. S tím bohužel souvisí i nové hrozby a pokusy zneužívat dobrou reputaci zavedených značek. Proto vítáme globální podporu opatření, která chrání jak odesílatele, tak naše koncové uživatele. Díky nim jsme i v neustále rostoucím množství příchozích zpráv schopni úspěšně provádět klasifikaci pošty tak, aby se správná sdělení dostala tam, kam mají,“ vysvětluje Štěpánka Lebedová, produktová manažerka služby Email.cz od Seznamu.

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v roce 2023 stejně jako v roce 2022 listopad. Na Black Friday dorazilo do složky Hromadné o 74 % více e-mailů, než je roční průměr. „Počítáme s tím, že v klíčových dnech rozešleme až dvojnásobek e-mailů. Většina appky běží na AWS (Amazon Web Services), a proto jsme schopni se těmto situacím lépe přizpůsobit,“ vysvětluje Jan Tlapák, CEO Ecomailu. 

Do Seznam schránek uživatelům v pátek 24. listopadu 2023 přišlo přes 99,3 mil. e-mailů. Z toho 78 % do složky Hromadné a 21 % do Primární pošty. Přes Ecomail bylo posláno na Black Friday 19,2 milionů e-mailů. Open rate těchto kampaní byl vyšší o 7 procentních bodů, než je jinak běžný průměr. Jen během dopoledne si tak některý z newsletterů poslaných přes Ecomail otevřelo každou sekundu 50 lidí.

-stk-