Český tisk na iPadech: začínáme

středa, 19. ledna 2011, 15:56 Internet & Mobil MediaGuru

Začátkem letošního roku se roztrhl pytel s tituly, které uvedly svoje tituly do světa iPadů. Mediaguru si je na iPadu vyzkoušel a hodnotí perspektivu. Začínáme tak seriálové téma, ke kterému se vyjádří i přední mediální odborníci.

Jak jsme už psali, české tiskové tituly se přidaly k celosvětovému trendu a vrhly se v honbě za čtenáři na iPady, jinými slovy najdete je v obchodě appstore od Applu. Jsou ovšem různé způsoby, jak tiskoviny na tabletech číst:

Paper-to-web

Historicky první případ jsou tituly nakladatelství MAFRA: Lidové noviny a MF DNES, které si můžete prohlédnout prostřednictvím aplikace Press Reader. Tato free aplikace nabízí čtenáři desítky papírových titulů ze světa, mezi nimi i některé z české kotliny. Jedná se o vydání převedené do elektronické podoby ve formátu PDF, titulka tedy vypadá stejně jako na papíru (tzv. paper-to-web). Na titulky článků jsou provázané odkazy na tyto články, takže text, který začíná na straně 1 a pokračuje na straně 6 si přečtete v nově otevřeném okně najednou. Nevýhodou je, že jedna stránka novin se vám nevejde na displej najednou, takže čtenář trochu ztrácí přehled o tom, cože to na stránce vlastně je.
Prvních sedm vydání máte zadarmo, každý další "výtisk" vás přijde na cca 20 Kč (0,79 EUR).

MF Dnes na blogu Retouch 

Stejným způsobem je dostupný i magazín Rytmus života, u něj je potřeba říci, že současný formát magazínů se přibližuje online světu (rámečky, squares), a proto se i Rytmus života na iPadu čte o něco lépe než deníky. Na druhou stranu články psané přes prostřední ohyb, šev magazínu, se čtou špatně.

Pro úplnost, v Press Readeru lze stahovat i Prague Post a tuto aplikaci najdete i pro platformu Android.

iPad apps

Nejnovější zprávy hovoří o časopisech Computer a Formen z vydavatelství Mladá fronta. Ty jsou šířeny prostřednictvím svojí vlastní aplikace v appstoru. Tyto dva časopisy jsou zatím v ukázkové podobě a zdarma.

Computer na iPadu

Na první pohled oba tituly vypadají vizuálně tuze pěkně, kvalitní displej iPadu oběma časopisům pomáhá. Je to i tím, že jedno vydání při stažení v plné kvalitě zabere třeba i 200 MB. Nevýhoda tedy je, že trvá dlouho, než si magazín stáhnete. Příjemné je listování magazínem; odkazy na jednotlivé články nebo stránky fungují lépe než zdlouhavé listování tištěným vydáním.

Formen v iPadu

Jedná se přitom o vydání určené přímo pro iPad - do inzerce obsažené v magazínu je naklíčován i videospot. Rozlišení videa je jasné, zvuk je nerušený, čistý.

Videoreklama v iPadu 

Důležité je, aby titul pro iPad produkoval skutečně vydání optimalizované pro obrazovku iPadu tak, aby stránka byla dobře čitelná - mladí čtenáři nebudou mít problém s očima a přečtou i malá písmena (starší si stránku zvětší).

RSS

Třetím způsobem, jak si na iPadu přečíst obsah nějakého periodika, je RSS čtečka, případně aplikace v obdobě RSS čtečky, kdy v iPadu nebo iPhone čtenář vidí jen ve stručné textové podobě titulek a úvod k článku, který si může kliknutím přečíst. Žádná grafika - a žádná budoucnost. Velký displej iPadu totiž RSS čtečku silně handicapuje - majitel iPadu je zvyklý na krásnou grafiku a chce víc než jen pouhá slova: design, krásu a lásku k jablkům...

Perspektiva?

Ze tří zmíněných způsobů šíření je uživatelsky jednoznačně nejzajímavější speciální formát uzpůsobený displeji tabletu. Podle reakcí mladých čtenářů se při uvádění tiskovin do nového distribučního kanálu jedná o krok správným směrem. Není přitom důležité, že se jedná jen o platformu iPadu, na právě probíhajícím veletrhu spotřební elektroniky CES se objevily DESÍTKY následovníků iPadu - takže za dva roky je bude mít každý.