Vydavatelé v pololetí: mínus 1,107 miliardy

pondělí, 25. července 2011, 11:33 Tisk MediaGuru

O více než miliardu korun jsou v letošním prvním pololetí nižší hrubé inzertní příjmy tuzemských vydavatelů. Jedničkou je stále Ringier Axel Springer CZ.

Hrubé inzertní příjmy vydavatelů v letošním prvním pololetí dosáhly celkově 8,273 miliard Kč, což představuje meziroční pokles o 12 %. V korunovém vyjádření to znamená 1,107 mld. Kč. Nižší inzertní aktivita je patrná i na počtu inzerátů, které se v meziročním srovnání v letošním pololetí snížily o 9 %. Počet proinzerovaných stran je ale nižší pouze o 0,5 %, což značí, že finanční výtěžnost z jedné proinzerované strany se oproti loňsku snížila.

Přestože většina vydavatelských domů si v letošním prvním pololetí oproti stejnému období vloni pohoršila, pořadí jednotlivých vydavatelů se oproti loňsku příliš významně nezměnilo. Inzertně nejsilnějším vydavatelstvím zůstává Ringier Axel Springer CZ, které i přes mírný meziroční pokles monitorovaných inzertních příjmů svůj podíl na inzertním trhu dokonce zvýšilo. To se týká i druhého inzertně nejsilnějšího vydavatelství Mafra.

Hrubé inzertní příjmy vydavatelů v 1. pololetí 2011 (srovnání vs. 1. pol. 2010)

Zdroj: Kantar Media

-mav-