Kandidovat na ředitele České televize bude i Michal Klíma

pondělí, 22. srpna 2011, 04:18 TV Martina Vojtěchovská

Bývalý generální ředitel vydavatelství Economia Michal Klíma se rozhodl kandidovat na post generálního ředitele České televize.

Okruh kandidátů, kteří se veřejně přihlásili k tomu, že vstoupí do tendru na pozici generálního ředitele České televize (ČT), se rozšiřuje o Michala Klímu. Bývalý generální ředitel vydavatelství Economia a současný generální ředitel slovenského vydavateství Společnost 7 Plus MediaGuru.cz potvrdil, že se výběrového řízení zúčastní.

Ve svém zdůvodnění Michal Klíma mj. napsal:

"Chtěl bych, aby televize byla nezávislá, aby nikdo z venku nemluvil do programové skladby ani do obsahu programů, ale aby naopak televize sama reagovala na potřeby společnosti. Vždyť kdo formuje společnost více než televize, jejímž sledováním lidé tráví většinu volného času. Jistě, lidi utvářejí rodina, přátelé, práce, církve či společenské organizace, ale i tak většina lidí nejvíce času tráví u televize. Takže proti negativním jevům jako jsou například kriminalita, korupce, lhostejnost, může televize působit. A to bych chtěl, aby Česká televize dělala.

Často se v souvislosti s televizemi mluví o kažení vkusu, komerci, průměru. Myslím, že Česká televize nejen, že taková být nemusí, ale ani nemá a nesmí. Pokud o tom budu rozhodovat, nenechám se ubít argumenty o tom, že úroveň vkusu je subjektivní nebo že většina společnosti nechce kvalitu. Obávám se, že jsou to laciné argumenty těch, kteří tak omlouvají fakt, že nízkou kvalitu a nevkus šíří. Jsou příklady, že česká společnost dokáže rozpoznat kvalitu a chce ji. Vzpomeňme jen na ty mnohasetmetrové fronty u knihkupectví v době, kdy bylo obtížné sehnat dobré knihy. Chci, aby ČT byla lepší.

K zvýšení kvality jsou potřeba peníze a těch s koncem reklamy ubývá. ČT hospodaří s velkým rozpočtem z koncesionářských poplatků. Je třeba se podívat na rozdělení položek v rozpočtu a přesunout prostředky tam, kde se za ně zvýší kvalita."