ČT: Volba generálního ředitele měla být zdiskreditována

čtvrtek, 08. září 2011, 07:23 TV MediaGuru

Česká televize získala podle tvrzení mluvčího ČT Ladislava Štichy závažné informace o pokusu ovlivnit probíhající volbu generálního ředitele diskreditací tvůrců pořadu Reportéři ČT.

Zástupce generálního ředitele ČT Vladimír Karmazín měl obdržet elektronický dopis od redaktora Adama B. Bartoše z portálu prvnizpravy.cz. Šéfredaktorem a ředitelem portálu prvnizpravy.cz je Radomír Pekárek, jeden z neúspěšných kandidátů na generálního ředitele ČT.

V emailu redaktor portálu prvnizpravy.cz uvádí:  „Z důvěryhodného zdroje jsme obdrželi informaci, že redaktor ČT Marek Wollner připravuje účelovou reportáž o finalistech na výběr generálního ředitele ČT. Tato chystaná reportáž podle informací, které máme k dispozici, zcela zpochybňuje nezávislost a principy veřejnoprávního média. Má se vysílat 19. září, tedy pouhé dva dny před samotnou volbou nového šéfa ČT, a jejím cílem je účelové zvýhodnění jednoho uchazeče na úkor dalšího z favoritů. Podle našich informací mají být profily kandidátů zmanipulované, nevyvážené a postrádat jakoukoli objektivnost," stojí v emailu.

Česká televize se proti těmto informacím důrazně ohradila. „Reportéři ČT neměli nikdy v plánu se tématu volby generálního ředitele České televize věnovat. Přes upozornění, které bylo zasláno panu redaktoru Bartošovi, že disponuje smyšlenými informacemi, obdržela Česká televize informaci, že téma bude medializováno, aby zpochybnilo volbu generálního ředitele. Česká televize proto upozorňuje kolegy novináře i veřejnost na existenci tohoto diskreditačního pokusu,“ uvedl tiskový mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Česká televize se v souvislosti s touto událostí rozhodla přispět k transparentnosti nadcházející volby generálního ředitele televize veřejné služby. Pozve kandidáty finální části volby do pořadu Události, komentáře. Jednotliví uchazeči v něm v týdnu od 12. do 16. září představí své vize o fungování tohoto veřejnoprávního média.

-mav-