Hodnotící komise ATO pro Mediaresearch

úterý, 20. září 2011, 02:30 TV MediaGuru

Asociace televizních organizací (ATO) oznámila, že vítězem výběrového řízení se stala společnost Mediaresearch. Na postoj Novy se čeká.

Hodnotící komise ATO ukončila proces posouzení a hodnocení nabídek v rámci výběrového řízení na měření elektronického měření sledovanosti televizního vysílání v Česku. Členové ATO s výjimkou TV Nova podle oficiálního sdělení zadavatele akceptovali návrh hodnotící komise, která doporučila společnost Mediaresearch, stávajícího realizátora. Televizní sledovanost má znovu začít měřit od roku 2013 po dobu následujících čtyř let. Mediaresearch výzkum sledovanosti zajišťuje na českém trhu už devět let.

Mezi členy ATO, kteří se připojili k návrhu hodnotící komise, se řadí televize Prima, ČT a Asociace komunikačních agentur. TV Nova pro nehlasovala, protože své zástupce z komise stáhla.

Nelze ale vyloučit, že Nova se proti výsledku výběrového řízení postaví. Na její stanovisko k ukončenému výběrovému řízení se čeká. "Počkáme na oficiální zprávu z ATO a pak budeme jednat podle našich práv," řekl MediaGuru.cz ředitel komunikace Vladimír Mužík.

Pondělnímu rozhodnutí předcházely silné emoce. Jak jsme již informovali, ve finále tendru zůstaly pouze dvě společnosti: Mediaresearch a TNS Aisa. Do výběrového řízení se ještě přihlásily společnosti GfK Czech a AC Nielsen, ale z důvodů neúplných nabídek byly z výběrového řízení vyřazeny. Tendr totiž letos poprvé, vzhledem ke změně zákonných předpisů, probíhal podle ustanovení zákona o veřejných zakázkách.

Právě skutečnost, že jedna z výzkumných agentur byla z tendru vyřazena, měla vést k tlaku TV Nova na hodnotící komisi ATO, aby svůj postoj přehodnotila. Deník MF Dnes dokonce napsal, že zájmem Novy je, aby stávající realizátor, společnost Mediaresearch, byl ve výběrovém řízení oslaben. I v zápisu hodnotící komise, který ale není veřejný, má být uvedeno, že se Nova snaží výběrové řízení ovlivňovat. Nova však na konci minulého týdne jakékoliv snahy manipulovat průběhem tendru odmítla.

S průběhem výběrového řízení však nejsilnější tuzemská TV stanice evidentně spokojená není. Podle našich informací to stálo místo i vedoucí výzkumného oddělení Renatu Týmovou, se kterou Nova okamžitě rozvázala pracovní poměr. Nova navíc ve svém oficiálním prohlášení z pátečního večera naznačila, že bude-li mít televize pochybnosti o průběhu tendru, jeho výsledek napadne.

Nelze tedy vyloučit, že i přes oznámení ukončení výběrového řízení bude celý průběh tendru právně zpochybněn. To by znamenalo, že by se jím zabýval Úřad na ochranu hospodářské soutěže a že by se výsledek o několik měsíců oddálil.

-mav-