RRTV: Česká televize už nesmí vysílat reklamu

úterý, 18. října 2011, 17:50 TV MediaGuru

Česká televize už čtyři dny nesmí vysílat reklamu na ČT1 a ČT24, přesto se tak děje.

Česká televize obdrží od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) upozornění, že od 14. října 2011 vysílá neoprávněně reklamu na kanálech ČT1 a ČT24. Informaci MediaGuru.cz potvrdila předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Kateřina Kalistová.

Novela zákona, která omezuje reklamní vysílání České televize, už totiž vstoupila v platnost. „Účinnost zákona nastala 14. října tím, že vyšla ve Sbírce zákonů. Českou televizi jsme proto upozornili na to, že zákon porušuje,“ sdělila Kateřina Kalistová.

Pokud Česká televize nebude na upozornění reagovat, může rada s Českou televizí zahájit správní řízení.

Skutečnost, že Česká televize měla ukončit reklamní vysílání 14. října, může být velkým problémem pro zadavatele reklamy. Mediální zastupitelství  České televize Media Master totiž předpokládalo, že své závazky vůči klientům bude ČT schopna splnit minimálně po celý říjen a i v měsíci listopadu.

Novela zákona o České televizi a dalších mediálních zákonech omezuje reklamní vysílání a teleshopping na České televizi pouze na kanály ČT2 a ČT4, a to v rozsahu 0,5 % denního vysílacího času. Na ostatních kanálech je povolen jen sponzoring a product placement.

-mav-