Nejistota pro regionální R1. Zbaví se jich Prima?

čtvrtek, 24. listopadu 2011, 10:49 TV MediaGuru

Regionální studia R1, která se připojují do vysílání TV Prima, zatím nevědí, zda budou na Primě vysílat i v příštím roce.

Situace ohledně regionálních televizních studií, sdružených pod značku R1, která ve vymezených časech vstupují do celoplošného vysílání na kanálech TV Prima, je nejasná a studia zatím nevědí, co s nimi v příštím roce bude.

Jak známo, televize Prima se rozhodla vrátit svoji licenci pro program TV Prima a od 1.1.2012 začít vysílat na základě licence, kterou získala pro stanici Prima family. Na původní licenci je totiž navázáno sdílení kmitočtů s regionálními studii. Týká se to přitom nejen studií R1, které Prima přes společnost Regio Media vlastní, ale také stanic Regionální Televizní Agentury (RTA). Ta už dala najevo, že se bude chtít proti tomuto kroku Primy bránit.

Otázkou také je, co se stane s vysíláním regionálních studií R1. Jak MediaGuru.cz sdělili zástupci těchto televizních studií, situace je velmi citlivá, řeší se různé varianty vývoje a o budoucnosti zatím není rozhodnuto. „Možností je více, ale momentálně nemůžeme říci nic konkrétního,“ reagovala např. TV Vysočina.

Vedle hlavního kanálu Primy, do kterých studia R1 vstupují v pořadu Minuty regionu vpodvečer, vysílají také na kanálu Prima Love, a to ráno od 6:00 do 8:00. Prima Love totiž pro svůj start letos v březnu využila licenci, kterou získala právě pro program R1. Licenční podmínky byly takto upraveny na časově omezenou dobu do konce letošního roku. Studia R1 mají přitom zájem na Prima Love vysílat i v příštím roce a o svém zájmu už spravila Radu pro rozhlasové a televizní vysílání. Prima však podle našich informací zatím své stanovisko radě k regionálnímu vysílání nezaslala. Už dříve ale uvedla, že se studii R1 jedná a o výsledku bude informovat.

R1 tvoří celkem pět regionálních studií (Lyra, ZAK, Genus, Vysočina, Morava), ve kterých má Prima přes společnost Regio Media většinové podíly. Na jejich pořízení investovala podle výroční zprávy necelých 78 mil. Kč. Podle deníku E15 není navíc ani vyloučeno, že Prima bude chtít tato studia prodat.

-mav-