Nejúspěšnější dovednostní reality show v Česku

úterý, 29. listopadu 2011, 07:30 TV MediaGuru

Druhá série Česko Slovensko má talent byla netypicky úspěšnější než série první. Superstar ale od roku 2004 zdaleka překonána nebyla.

V neděli ukončená druhá série talentové Česko Slovensko má talent je příležitostí ohlédnout se také za staršími dovednostními reality show, které v uplynulých letech české televizní obrazovky nabídly.

Přestože následné série jednoho formátu obvykle bývají ve sledovanosti slabší, druhá řada Česko Slovensko má talent, který Prima vysílala společně se slovenskou televizí Joj, dosáhla letos v Česku vyšší sledovanosti než její první verze z loňského podzimu. Letošní lepší výsledek je nutné přisoudit skutečnosti, že na rozdíl od loňska nebylo vysílání pořadu vystaveno obdobnému formátu na konkurenční stanici. Vloni totiž proti ČS má talent postavila Nova Talentmánii, což se v případě obou TV kanálů projevilo rozmělněnou sledovaností a vůbec nejslabšími výsledky, pokud jde o vysílání dovednostních reality show na českých obrazovkách.

Letošní ČS má talent vykazoval v případě vysílání pěti posledních dílů v průměru o 300 tis. diváků více než loňská první série tohoto pořadu.

Sledovanost (v tis.) pěti závěrečných dílů ČS má talent (2010, 2011)

Na druhou stranu je ale evidentní, že s postupem let, kdy tuzemští diváci přicházejí s formátem talentových reality show (tj. včetně hudebních) do styku, se jejich sledovanost snižuje. Vůbec první reality show tohoto druhu, Česko hledá Superstar, sledovalo v roce 2004 až o 2 miliony diváků více než letošní Talent. Finálové klání si nenechalo ujít – dnes neuvěřitelných – 3,342 mil. diváků.

Jak je patrné z níže uvedeného grafu, každé další vysílání nové řady nebo nového typu dovednostní reality show v zásadě znamenalo nižší sledovanost. Určitou výjimku představují roky 2008 a 2009, kdy se ukázalo, že Superstar dokázala přilákat více diváků než X Factor, vysílaný o rok dříve. A jak už bylo zmíněno, na výsledku loňských pořadů (ČS má talent vs. Talentmánie) se odrazilo jejich nasazení proti sobě.

I přes výše uvedené je ale pravdou, že dobře připravené reality show mají stále předpoklady k tomu, aby se zařadily k nejúspěšnějším, resp. nejsledovanějším pořadům televizních obrazovek. Bude proto zajímavé sledovat, jak si příští rok na jaře povede TV Nova s adaptací show The Voice (Hlas), která se v posledních měsících rychle šíří obrazovkami napříč světem. A přestože jde o jiný typ formátu, je z tohoto pohledu pochopitelné, že konkurenční Prima bude chtít zkusit štěstí s reality show Hotel Paradise, tedy klasickou reality show typu Big Brother.

Sledovanost (v tis.) pěti závěrečných dílů reality show (2004-2011)

Sledovanost (v tis.) finálových dílů 2004-2011

Zdroj všech dat: ATO-Mediaresearch

Letošní vysílání ČS má talent se snažila konkurenční Nova vyblokovat sázkou na českou filmovou produkci. Tato strategie se jí osvědčila a až na pár výjimek dosahovaly filmy vyšší sledovanosti než reality show. Platí to pro obě cílové skupiny, tedy D15+ a D15-54.

-mav-