YouTube příští rok ohrozí televizi

čtvrtek, 17. listopadu 2011, 10:56 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Google má s videoserverem velké plány. Původní tvorba a rozšíření nabídky on-demand pořadů klasických stanic má podpořit Google TV.

Loňské uvedení Google TV se americké softwarové firmě nezdařilo. Kvůli opatrnosti televizních stanic nenabídla rok stará platforma dostatek zajímavého obsahu, pročež uživatelé vlastně neměli důvod si ji pořizovat.

Poté, co svou ‘televizi’ letos v říjnu relaunchoval, začal proto Google téměř okamžitě s intenzivní přípravou původního obsahu. V Evropě, kam se počátkem příštího roku Google TV rozšíří, firma totiž nechce opakovat stejnou chybu.

Středobodem vlastního obsahu se má celkem přirozeně stát videoserver YouTube. Web, který firma vlastní od roku 2006, stále nabízí především uživatelská videa. Google však nedávno podepsal smlouvy s významnými světovými celebritami. Show na vlastním YouTube kanálu tak mimo jiné spustí Madonna, Ashton Kutcher či sportovní hvězdy Tony Hawk a Shaquille O’Neal.

Rozrůst se má také nabídka současných sedmi tisíc celovečerních filmů a televizních show. Většina programů není kvůli licenčním podmínkám v Česku dostupná, v USA však měsíční počet přehrání těchto videí představuje již více než dvojnásobek vysílacího času všech hlavních televizních stanic dohromady.

Klasické stanice mají sice prozatím stále navrch ve výši reklamních investic (181 mld. dolarů v r. 2010), výdaje do reklamy spojené s online videi však rostou více než pětinásobně rychleji než u klasické TV. Jen YouTube samotný letos očekává reklamní příjmy ve výši téměř 6 miliard dolarů, což představuje 41% meziroční nárůst.

Ve Spojených státech se proto začíná hovořit o tom, že právě reklamní investice budou do budoucna jediným zdrojem financování nelineárního TV vysílání.  Takový vývoj naznačují i výsledky placených služeb, kterým rapidně ubývá zákazníků.

Dosud největšímu hráči na tomto poli, společnosti Netflix, ve třetím čtvrtletí ubylo přes 800 tisíc předplatitelů. A uživatelská základna klesla i konkurentům. Výjimkou je dle odhadů analytiků investiční banky Piper Jaffray pouze Amazon Prime (mateřský Amazon informaci neuveřejňuje). Služba však krom zápůjčky TV programů a filmů uživatelům v rámci předplatného nabízí k zapůjčení i knižní tituly či rychlejší doručení zboží objednaného přes web firmy.