Domény prvního řádu se otevřou značkám

středa, 07. prosince 2011, 04:11 Internet & Mobil MediaGuru

Časově omezená registrace nabídne možnost získat adresy jako prodejci.skoda, obchod.apple či volani.o2. Malé firmy však odradí vysoká cena.

Již za měsíc se světovým firmám nabídne ojedinělá příležitost získat vlastní doménu prvního řádu, tedy ekvivalent k české národní doméně .cz či globálně používané .com.

Americká organizace ICANN, která je globálním správcem internetových adres, otevře 12. ledna na tři měsíce registraci internetových koncovek, které mohou znít prakticky jakkoliv.

Využít brand jako doménové jméno půjde vůbec poprvé v historii internetu. A možnost to zároveň bude na dlouhou dobu poslední. Hlavní světový registrátor webových adres totiž podobnou nabídku na dalších minimálně deset let neplánuje.

Organizace je z technických důvodů schopna alokovat maximálně 500 domén ročně, zájemců ovšem očekává až desetinásobně víc. Původních českých firem mezi nimi přesto očekávat příliš nelze.

Registrační poplatek za vlastní doménu prvního řádu totiž činí 185 tisíc americký dolarů, tedy přibližně 3,5 milionu korun.

Možnosti vlastnit snadno zapamatovatelnou internetovou adresu tak využijí pravděpodobně jen největší české firmy a nadnárodní korporace.

První domény se značkou v názvu se na světové síti objeví počátkem roku 2013. Po skončení registračního období totiž musí zasednout hodnotící komise ICANN, která posoudí, zda má firma na konkrétní značku právní nárok. Organizace si na celý proces vyhrazuje 9 až 18 měsíců.