Spor o regiony: Prima žaluje RTA

úterý, 13. prosince 2011, 08:11 TV MediaGuru

Spor o přítomnost regionálního vysílání RTA na obrazovkách TV Prima se dostává do další fáze: Prima podává na RTA žalobu.

FTV Prima, provozovatel vysílání TV Prima, podává na RTA trestní oznámení a žalobu. Zároveň se obrací na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání, ČTÚ a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

RTA totiž požaduje, aby se do vysílání TV Prima a Prima family mohla se svým regionálním vysíláním připojovat i v následujících šesti letech. Tvrdí, že Prima se chce zbavit svých závazků vůči společnostem sdruženým v RTA. Prima se naopak domnívá, že RTA si přítomnost ve vysílání nárokuje neoprávněně.

"FTV Prima podává v souvislosti s veřejně šířenými nepravdivými tvrzeními regionů RTA, o která svůj neexistující „nárok“ opírají, trestní oznámení a civilní žalobu. FTV Prima rovněž zasílá institucím, na které se regiony RTA obrátily, dopis, ve kterém jim vysvětluje okolnosti situace," uvádí v oficiálním prohlášení.

„Veškeré dosavadní spory mezi FTV Prima a RTA se týkaly výhradně licence k vysílání programu Prima televize. Licence přitom v principu nepředstavuje povinnost, ale právo konkrétní program vysílat. Každý provozovatel vysílání se může z jakéhokoli důvodu rozhodnout, že vysílání dle určité konkrétní licence ukončí. Licence mohou být také odnímány a provozovatelé vysílání nemusejí žádat o jejich prodloužení. Nemůže být proto pravdou, že by se regiony RTA mohly spoléhat na to, že program Prima televize bude vysílán až do roku 2018,“ zdůvodnil generální ředitel TV Prima Marek Singer.

RTA považuje podání trestního oznámení ze strany FTV Prima za úsměvné i smutné zároveň, uvedla v oficiální reakci. "Úsměvná je samotná skutečnost, že se FTV Prima takovýmto trikem pokouší odvést pozornost od podstaty sporu – tedy skutečnosti, že FTV Prima se údajnou záměnou programu Prima za program Prima family pokouší zbavit svých závazků vůči regionálním vysílatelům a fakticky jim znemožnit naplňování jejich licencí platných až do roku 2018. Ve skutečnosti se totiž nejedná o žádnou změnu programu, ale pouhé kosmetické přejmenování kanálu," poukazuje.

Za smutné považuje skutečnost, že FTV Prima tímto - podle jejího názoru - taktickým podáním zaneprazdňuje orgány činné v trestním řízení.

-mav-