Potvrzeno: Prima na polovičním podílu

pondělí, 02. ledna 2012, 17:15 TV MediaGuru

Chyba ve zpracování dat si vyžádala revizi výsledků nedělní sledovanosti. Podle opravených dat klesl podíl Prima family na téměř polovinu běžného podílu programu Prima.

Program Prima family, který od 1.1. 2012 nahradil ve vysílání program Primy, dosáhl první den po uvedené změně podílu na sledovanosti ve skupině diváků starších 15 let 11,3 %. Společnost Mediaresearch musela data revidovat kvůli chybě při zpracování. Ranní data přisuzovala podíl Prima family ještě nižší: 9,76 %. V průměru se přitom podíl Primy v měsíci listopadu pohyboval na úrovni 20 %.

Během pondělního poledne společnost Mediaresearch oznámila, že při zpracování dat programů Prima / Prima family došlo k chybě, a proto se na potvrzení výsledků nedělní sledovanosti čekalo až do pondělního odpoledne.

„K uvedené chybě došlo v jedné z částí produkčního systému, bohužel lidskou chybou nebylo změněno nastavení jednoho z mnoha parametrů, kterých se tato výjimečná změna týkala, a žádný z automatických kontrolních procesů v rámci ranního zpracování dat chybné nastavení výpočtu nezaznamenal, chyba byla odhalena až při dodatečných kontrolách dat,“ informovala asistentka PR Pavla Chlebounová ze společnosti Mediaresearch. „Podotýkáme, že předmětná chyba není chybou měření sledovanosti, ale pouze chybou zpracování naměřených dat a jejich interpretace,“ dodala.

Mediaresearch se za chybu omluvila společnosti FTV Prima, zadavateli výzkumu Asociaci televizních organizací (ATO), jakož i všem jejím členům.

Aktualizovaná data o nedělní sledovanosti se však oproti předešlým datům příliš nezměnila. První lednový den vyšel nejlépe TV Nova (30,98 %), ČT1 zaznamenala podíl 16,45 % a Prima family zmíněných 11,3 %. Dařilo se TV Barrandov s 8,12 % (vše celodenní sledovanost, D15+).

Prima family tak v první den doplatila na to, že řada diváků si její program nepřeladila. Změna programu Prima na Prima family si totiž vyžádala i změnu vysílací frekvence. Přestože Prima zřídila pro účely této změny speciální linku, ne všem divákům se zatím podařilo program naladit.

Jak jsme už dříve informovali, TV Prima se rozhodla vrátit svoji původní historickou licenci pro program Prima a nahradit ho právě programem Prima family.

-mav-