Zobrazení stránek přes mobil je v Česku kolem 2 %

čtvrtek, 19. ledna 2012, 06:00 Internet & Mobil MediaGuru

Podíl zobrazení stránek generovaných mobilními zařízeními přesahuje v Česku 2 procenta, ukazuje výzkum Gemius Traffic.

Podle dat z výzkumu gemiusTraffic je počet zobrazení stránek generovaných mobilními zařízeními stále mnohem nižší než počet zobrazení z počítačů, ovšem dynamicky roste. Na trzích střední a východní Evropy se tento počet v srpnu 2011 pohyboval na stránkách zapojených do výzkumu gemiusTraffic na úrovni 2 %. Výjimkou je ovšem Slovensko s téměř čtyřprocentním podílem mobilních zobrazení stránek.

Tempo růstu mobilního internetu je v posledních měsících velice rychlé nejen ve střední a východní, ale také v západní Evropě. Například v Dánsku dosahoval podíl mobilních zobrazení stránek na webech měřených společností Gemius v září 2010 2,20 %, ale o rok později to bylo již 7 %. V České republice dosahuje podíl těchto zobrazení na webových stránkách, zapojených do výzkumu gemiusTraffic, 2,1 %.

Z dat společnosti Gemius vyplývá, že se iPad stal v roce 2011 nejoblíbenějším mobilním zařízením pro připojení k internetu v regionu střední a východní Evropy. Více než pětina mobilních zobrazení stránek generovaných na webech, monitorovaných společností Gemius pochází z iPadu. Tento počet se od ledna do září 2011 zvýšil o 8 procentních bodů a silnou pozici iPadu můžeme pozorovat ve všech státech regionu CEE, ve kterých Gemius měří návštěvnost stránek.

Na druhém místě tohoto žebříčku figuruje iPhone (13,9 % zobrazení). Přístroje od konkurenční společnosti, Samsung, GT - i9000 (Galaxy S) a GT - i9100 (Galaxy SII) zaznamenaly pouze kolem dvou procent všech zobrazení stránek pocházejících z mobilních zařízení.

Jak se je chovají uživatelé mobilního internetu a jak ti, kteří používají klasické počítače? Podle dat gemiusTraffic z České republiky, Slovenska, Bulharska, Ruska, Polska, Maďarska, Ukrajiny a Slovinska, jsou uživatelé mobilního internetu aktivní od brzkých ranních hodin až do pozdního večera, přičemž nejvyšší počet zobrazení stránek  z mobilních zařízení je generován večer, kolem 21:00. Z toho můžeme usuzovat, že uživatelé internetu začínají a končí den prohlížením internetu z mobilních zařízení, ovšem přes den používají spíše klasické počítače.

Zdroj: Gemius Traffic

-mav-