Nová éra Událostí: mění obsah i vzhled

středa, 21. března 2012, 13:09 TV MediaGuru

Hlavní zpravodajský pořad ČT Události prochází největší komplexní proměnou od roku 1998. Od 1. dubna ohlašuje vedení ČT jeho novou éru.

Změny se týkají především obsahové a vnitřní struktury pořadu. Nové Události chtějí klást důraz na vlastní síť reportérů s cílem odlišovat se od nabídky ostatních televizí. „Proměnu Událostí vnímám jako důležitý moment pro Českou televizi. Byl to jeden ze tří klíčových úkolů, které jsem vytyčil v rámci svého kandidátského projektu,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Nově mají v Událostech fungovat i moderátoři. Dvojici moderátorů nahradí jeden, který bude mít během živého vysílání k dispozici interaktivní virtuální prvky a dotykové plazmové obrazovky. Ve vysílání se ale bude objevovat i moderátor-reportér. První inovované Události odmoderuje Marcela Augustová, v roli moderátora-reportéra se objeví Jakub Železný. „Role moderátora se mění. Už nebude pouze číst zprávy, ale stává se spolutvůrcem pořadu. Účastní se na výrobě reportáží, vede dialog s diváky a i aktéry událostí,“ řekl šéfredaktor Petr Mrzena.

Relace je postavena na principu zpravodajské hodiny. Bude ji vždy otvírat hlavní téma, které dostane nejvíce prostoru. Hlavní zpravodajská relace bude mít pevnou strukturu, delší stopáž má Událostem umožnit věnovat se několika hlavním tématům do hloubky. Ve všedních dnech budou Události rozšířeny na 48 minut a přes víkend na 45 minut.

Cílem Událostí je také, aby se pořad výrazněji odlišil od denního kontinuálního zpravodajství na ČT24. K možnému přesunutí Událostí jen na první kanál ČT a jeho stáhnutí z programu ČT24 však zatím nedojde. „Z analýzy sledovanosti víme, že stále přibližně 170 tisíc diváků sleduje Události na ČT24. Chceme jim pořad ponechat,“ řekl MediaGuru.cz generální ředitel ČT Petr Dvořák. 

V moderování Událostí se budou střídat Marcela Augustová, Jolana Voldánová, Aneta Savarová a Jakub Železný. Obměnil se i tým sportovního zpravodajství Branek, bodů, vteřin, které budou od dubna moderovat Barbora Černošková, Petr Vichnar, Vojtěch Bernatský a Jan Smetana.

„Sledovanost neřešíme. Chceme vytvářet kvalitní zpravodajství a budeme sledovat hodnoty, které nás zajímají. Myslíme si, že Události se vyznačují důvěryhodností a je pro nás důležitá spokojenost diváka. Konkrétní stanovené cíle ve sledovanosti nemáme,“ uvedl k sledovanosti pořadu ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal.

Nové studio a logo Událostí

-mav-