Prodej přes mobilní aplikace nefunguje

středa, 07. března 2012, 07:25 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Konverzní poměr je u aplikací pro mobilní telefony dvacetkrát nižší než v případě klasického webového rozhraní. Změnu má přinést nový technologický standard a platební systém.

Chystáte-li se investovat do vývoje mobilní aplikace, jejímž úkolem má být především prodávat, s výdaji raději sečkejte.

Výzkumná agentura Equation Research totiž zjistila, že skrze toto médium své nákupy uskutečňují pouze 4 % uživatelů chytrých telefonů a tabletů. Drtivá většina sedmaosmdesáti procent stále preferuje klasické či mobilní webové stránky.

Výzkum, v němž bylo dotázáno na 1 500 respondentů vlastnících počítač a zároveň smartphone či tablet, také zjistil, že se třetina k nákupu rozhodla po zhlédnutí facebookové stránky značky či obchodní řetězce.

A právě největší sociální síť v minulých dnech vyzvala softwarové developery, aby ve spolupráci s Facebookem začali vytvářet aplikace nezávislé na duopolu Apple a Google, tedy firem provozujících nejúspěšnější světové obchody s aplikacemi. Mimochodem, první ze jmenovaných v těchto dnech právě zdolala rekord 25i miliard uskutečněných transakcí.

Důvody pro vývoj vlastních aplikací jsou dle představitelů Facebooku dva: technologická fragmentace současného trhu s aplikacemi a neexistence jednoduchého platebního systému.

Na nové formě účtování chce sociální síť spolupracovat s největšími světovými operátory; jednání probíhají třeba s americkým Verizonem, španělskou Telefónikou či francouzským Orangem. Jednotný standard mobilních aplikací pojmenovaný RingMark pro změnu již pomáhají vytvářet Samsung a Microsoft.

Obchodníci pravděpodobně přesto zůstanou za technologickým vývojem pozadu ještě nějaký čas.

Když totiž Somo, britská agentura specializující se na mobilní marketing, analyzovala tamní trh, zjistila, že jen polovina ze stovky největších internetových prodejců vyvinula aplikaci pro mobilní telefony iPhone a čtvrtina pro tablety iPad. V případě softwaru pro přístroje na platformě Android jsou čísla ještě nižší.

Průměrný uživatel mobilních zařízení vloni pomocí přenosných zařízení utratil necelých 205 liber. Nejčastěji nakupovaným sortimentem byla elektronika (53 % dotázaných), hračky (39 %) a oblečení (37 %).

-ptv-