YouTube chystá kreativní tržiště pro marketéry

pátek, 29. června 2012, 16:07 Internet & Mobil MediaGuru

Nová platforma má usnadnit propojení reklamních zadavatelů a tvůrců úspěšných videí. Videoserver ji plánuje spustit v průběhu léta.

Pro marketéry nanejvýš užitečnou službu v současnosti vyvíjí videoportál YouTube. Jedná se o online tržiště, které reklamním kreativcům umožní vyhledávat talenty pro tvorbu online videí a virálních projektů.

Novinka nazvaná Video Creation Marketplace vychází z principu sdílení příjmů z online reklamy, kterou Google jakožto vlastník YouTube umisťuje do videí spolupracujících uživatelů již od roku 2007.

Za tvorbu komerčních spotů bude každému uživateli náležet zisk. Na rozdíl od online reklamy se však v tomto případě YouTube nebude na profitu podílet. A zasahovat nebude ani do probíhajících vyjednávání mezi oběma stranami.

Partnerský program YouTube pro umísťování online reklamy má v současnosti více než jeden milion uživatelů. Spolupráce se značkami dosud probíhala nahodile. Video Creation Marketplace umožní uživatelům, kteří vytvářejí vlastní videa, aktivovat profil, který budou zadavatelé následně moci vyhledat pomocí klíčových slov, demografických údajů či typu obsahu.

Cílovou skupinou nové služby jsou hlavně menší firmy, které nemají dostatek zdrojů na pravidelnou tvorbu vlastních online videí. Výhodou pro uživatele pak budou platby za kreativní kontent, který již beztak vytvářejí.

Avizovaná služba je krokem stranou od aktuálního trendu vývoje, kterým je pro YouTube tvorba profesionálního obsahu. Videoserver před časem ohlásil plány na zprovoznění stovky původních kanálů, na nichž spolupracuje i řada světových celebrit. Tento týden firma například spustila vlastní komediální kanál.

-ptv-