Britské televize spustí společnou službu on demand

středa, 04. července 2012, 08:06 TV MediaGuru

Bezplatná nabídka programů na přání, do které se zapojili všichni hlavní vysílatelé, odstartuje v průběhu léta. Televize nyní dolaďují reklamní formáty.

Výsledek spolupráce, na poměry zdejšího televizního trhu nevídané, představily ve středu hlavní britské TV stanice. Na podzim spustí společnou službu pořadů na přání nazvanou YouView.

Nová on demand platforma, na které vysílatelé pracovali několik let, nabídne obsah zdarma. Zpoplatněny budou pouze vybrané programy a snímky z přidružené filmotéky. Aby však služby mohl využívat, musí si každý zájemce nejdříve pořídit speciální set-top-box. Ty budou v obchodech dostupné koncem července.

Televize, které odvysílané programy již nyní nabízejí na YouTube či skrze speciální přehrávače, spoléhají na rychlé rozšíření služby především kvůli pohodlí sledovat pořady na obrazovce televizního přijímače. Samy pak budou profitovat především z vložené reklamy.

Standardy jednotlivých reklamních formátů vysílatelé v současnosti dokončují. V nabídce se má objevit sponzoring jednotlivých sekcí nové platformy či brandovaný obsah na domovské stránce jednotlivých stanic.

Start projektu byl kvůli technickým potížím několikrát odložen. YouView mělo podle původních plánů odstartovat již v polovině roku 2010. Jeho premiéru uvede koncem léta masivní reklamní kampaň, na níž se budou podílet všechny zúčastněné subjekty – televizní stanice BBC, ITV, Channel 4, Five a internetoví operátoři British Telecom, Arqiva a TalkTalk.

-ptv-