Nejlepší čas pro firemní tweetování je víkend

středa, 04. července 2012, 11:30 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Zapojení uživatelů bývá koncem týdne až o 30 % vyšší, než je tomu v pracovních dnech. O víkendu však komunikuje jen pětina značek.

Značky by se v užívání Twitteru měly zaměřit na víkendové dny. Ty totiž vykazují průměrně o 17 % vyšší brand engagement než dny všední.

V případě některých odvětví, například u médií, však rozdíl dosahuje až 30 procent. Twitter o víkendu přitom využívá jen 7 % vydavatelů obsahu; celkově pak v průměru každý pátý zadavatel.

Data pocházejí z analýzy uveřejněné americkou online agenturou Buddy Media. Ta na přelomu loňského a letošního roku tři měsíce zkoumala twitterové účty významných světových zadavatelů. Zmiňovaná studie, jejíž kompletní verze je přístupná zde, se kromě nejvhodnějších dní uvádí také nejlepší dobu pro tweetování. Tou je čas mezi osmou a devatenáctou hodinou. Twitter se tak podle studie také odlišuje od Facebooku.

Studie se věnovala i dalším aspektům využití Twitteru. Uvádí například, že nejvhodnějším počtem interakcí jsou čtyři tweety denně. Rozsahem jsou u uživatelů úspěšnější zprávy kratší sta znaků. Tweety, které obsahovaly aktivní odkaz, pak dosahovaly o 86% nárůstu přeposílání.

Co se tematizování příspěvků týče, kategorizace obsahu za pomoci symbolu # zapojení uživatele zdvojnásobuje. Maximálním efektivním počtem hashtagů ve tweetu jsou dva. Šíření zprávy napomáhá i prostá výzva k dalšímu sdílení, agentura u takových zpráv zaznamenala třiadvacetinásobný nárůst tzv. retweetnutí.

-ptv-