Mafra, VLP a Economia prodaly podíly v Mediaservisu

pátek, 31. srpna 2012, 11:04 Tisk MediaGuru

Vydavatelé prodali své podíly v Mediaservisu, ten získal nového vlastníka. Z firmy zároveň odešel Michal Koliandr.

Společnost Mediaservis, která se mj. specializuje na distribuci předplacených periodik, změnila ve čtvrtek vlastníka. Podle informací MediaGuru.cz vstoupil do firmy finanční investor, firma RMS Mezzanine, která se na mediálním ani distribučním trhu nepohybuje. Spekuluje se ale, že nový investor je napojen na některou ze silných finančních skupin, podle neoficiálních informací se hovoří o J&T.

Nový vlastník získal v Mediaservisu 90% podíl, zbývajících 10 % si ponechal jeden ze stávajících spolumajitelů – německá firma F-Log Media ze skupiny Fiege. Ta měla dosud v Mediservisu podíl ve výši 51 %. Spolu se změnou majitelů se mění i vedení firmy – stávající jednatel Michal Koliandr ve čtvrtek 30.8. svou působnost ve firmě ukončil, jak MediaGuru.cz potvrdil.

Znamená to, že z Mediaservisu zcela odešli vydavatelé sdružení v Distribučním Holdingu, který se na vlastnictví Mediaservisu podílel ze 49 %. Vydavatelství Vltava-Labe-Press, Mafra a Economia tak své podíly v Mediaservisu prodala.

Situace v Mediaservisu, pro který je poskytování služeb vydavatelům v oblasti doručování periodického tisku hlavní náplň její činnosti, se začala zhoršovat poté, co se vloni vydavatelství Vltava-Labe-Press rozhodlo svěřit distribuci předplatného České poště. Letos v červenci se ke stejnému kroku rozhodla i Economia a od podzimu 2012 i další ze spoluvlastníků, společnost Mafra.

Tyto kroky ohrozily distribuci předplacených deníkových titulů a donutily Ringier Axel Springer, který se na vlastnictví Mediaservisu nepodílí, k přechodu se svými deníkovými tituly k České poště. Pravděpodobně od října by už předplacené deníky vydavatelství Ringier měla distribuovat Česká pošta.

-mav-