Proč uživatelé následují značky na sociálních sítích?

středa, 08. srpna 2012, 07:45 Internet & Mobil MediaGuru

Uživatelé sociálních sítí následují značky především kvůli nákupním zvyklostem, ukázal aktuální průzkum.

Patrně nejočekávanější důvod pro následování značek na sociálních sítích, tedy získání zajímavé nabídky či slevy, předčil mezi spotřebiteli zájem o brand jako takový. Ukázal to průzkum americké agentury Performics z května tohoto roku, která na vzorku 1 571 respondentů zjišťovala, jaké jsou motivy uživatelů komunitních sítí ke stisku tlačítka „To se mi líbí“.

Na prvním místě se mezi důvody překvapivě dominují zvyklosti uživatelů. Pravidelný nákup produktu či služby vedl k vyhledání oblíbeného brandu na sociálních sítích celkem 59 procent dotázaných. Finanční výhody spojené s fanouškovstvím značky motivují o celých 14 % uživatelů méně.

Rostoucí zájem však mají uživatelé sociálních sítí i o obsah, který značky na svých profilech nabízejí. Osmatřicet procent respondentů má značku mezi oblíbenými právě kvůli novinkám, obrázkům a videím, které uveřejňuje. Stejné procento pak zadavatele sleduje kvůli obecným sympatiím.

Loňská analýza společnosti Column Five pak ukázala, že více než polovina uživatelů Facebooku je v průměru fanouškem dvou až pěti značek. Pět a více firem následuje 34 % uživatelů této sociální sítě.

Nejpočetnější globální základnu fanoušků má v současnosti Coca-Cola a společnosti Disney, Converse a Starbucks. Mezi českými firmami vede Kofola, následována webem Xparfémy.cz a skupinové slevy  nabízející službou Slevomat.

-ptv-