Konzumaci médií dnes ovládá multiscreening

čtvrtek, 13. září 2012, 10:59 Internet & Mobil, TV, Výzkum MediaGuru

Až 90 % našeho každodenního kontaktu s médii se podle nové studie společnosti Google odehrává před obrazovkami nejrůznějších velikostí.

Studie The New Multiscreen World, kterou zpracovala společnost Google, ukazuje, jakým způsobem dnes probíhá konzumace médií. Zjistila totiž, že 90 % času, který s médii strávíme, se k nám dostává přes obrazovky různých velikostí - od displejů mobilních telefonů, tabletů, přes počítače či notebooky k televizním obrazovkám.

Hlavním trendem současné mediální konzumace je tak multiscreening. Podle studie Googlu volíme jednotlivé mediální kanály podle kontextu daného naší lokalitou, potřebami a času, který můžeme médiím věnovat. Multiscreening, který má představovat více než 4 hodiny z každého dne, může být dvojího charakteru:

1. sekvenční - mediální kanály volíme separátně a během dne je měníme.

2. simultánní - mediální kanály používáme souběžně.

Naše mediální pozornost má být podle studie rozdělena zejména mezi čtyři hlavní kanály: chytré mobilní telefony, tablety, počítače a televizní obrazovky. Televizním obrazovkám a počítačům věnujeme nejdelší část každodenní interakce - u obrazovek to má být v průměru téměř 45 minut denně, u počítačů necelých 40 minut denně.

Sekvenční multiscreening, při kterém mediální platformy měníme, je typciký zejména pro vyhledávání, sociální networking a online nekupování. Simultánní multiscreening je nejběžnější v případě souběžného sledování televize a používání chytrého telefonu (81 %). Nejčastější aktivitou při simultánním multicreeningu je emailová korespondence.

Právě role televize se v současném mediálním prostředí mění. 77 % televizních diváků podle studie Googlu tvrdí, že během sledování televize využívají další mediální kanály - zejména chytré telefony nebo počítače / notebooky. Nejčastěji přitom vyhledávají to, co na obrazovce vidí - a to jak z hlediska programu, tak i komerční komunikace (reklamy).

Zdroj: The New Multiscreen World, Google

-mav-