Google hrozí francouzským vydavatelům

pondělí, 22. října 2012, 06:57 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Francouzská média u tamní vlády lobbují za speciální daň, kterou by Google platil za využívání obsahu. Firma kontruje, že stránky médií přestane indexovat.

Ve Francii je pod označením „Google tax“ návrh známý již od roku 2010 a nejedná se tak o úplnou novinku.

Když ale s výzvou zdanit část výdělků, které ve Francii vyhledávače z internetové reklamy obdrží, zástupci francouzských médií přišli k tehdejšímu prezidentu Nicolasi Sarkozymu, k realizaci plánu nedošlo. S novým prezidentem teď proto francouzští vydavatelé zkoušejí myšlenku prosadit znovu.

Jejich hlavním argumentem je, že Google a další internetové společnosti na draze tvořeném lokálním obsahu finančně profitují. Tedy něco, proti čemuž politici ve Francii, která svou kulturu před vnějšími vlivy tradičně houževnatě brání, mohou jen stěží něco namítat.

Google na aktuální lobbing médií reagoval uveřejněním statistik, podle kterých na stránky francouzských médií přivede měsíčně 4 miliardy návštěvníků. Vyjádřil se také, že by podobná daň obecně uškodila tamnímu internetu. Kromě mírné a neutrálně znějící oficiální reakce pro veřejnost však vyhledávač kontaktoval i tamní administrativu.

Tiskové agentuře AFP se podařilo získat dopis, který firma zaslala několika vládním úřadům. V něm Google hrozí, že stránky protestujících médií by v případě ustavení podobné daně prostě přestal indexovat.

Nestalo by se tak přitom úplně poprvé. V červenci minulého roku ze stejných důvodů největší světový vyhledávač z výsledků odstranil několik belgických deníků. Šancí na prosazení svého návrhu francouzští vydavatelé přesto příliš nemají. Politická vůle k zavedení speciálního zdanění chyběla již před dvěma lety a agentura AFP proto odhaduje, že Hollandova administrativa již jednou odstavený projekt rovněž odloží.

-lmr-