Přivede Bakala magazín Vogue do Česka?

pondělí, 01. října 2012, 12:56 Tisk MediaGuru

V uplynulých týdnech se rozvířily informace o zájmu zdejších mediálních vlastníků přivést do Česka magazín Vogue.

O možnosti, že by se na českém tiskovém trhu objevila tuzemská verze módního magazínu Vogue, se na českém trhu v průběhu posledních týdnů intenzivněji mluví. Je ale otázkou, nakolik tento záměr může být dotažený do konce.

Vogue je jednou z mála magazínových značek, kterou nemají čeští čtenáři k dispozici v rodném jazyce. Ne snad z toho důvodu, že by se tu nenašel vydavatel, který by nebyl schopný zaplatit licenční poplatek, ale proto, že Vogue má poměrně striktní pravidla pro udělování licencí. A Česko zatím neshledal natolik zajímavým, aby sem svoji značku vpustil. Jinými slovy, vlastník licence dosud nebyl přesvědčen, že u nás pro takový magazín existuje trh, představovaný dostatečným počtem inzerentů v nejluxusnějším segmentu a zároveň adekvátním počtem spotřebitelů s vysoce nadprůměrnými příjmy, kteří jsou připraveni za luxusní značkové zboží investovat značné částky peněz.

Zdejší mediální vlastníci tak musí nejprve poskytovatele licence přesvědčit o tom, že situace se změnila a pro Vogue se  najdou dostatečně bonitní inzerenti i spotřebitelé.

Podle neoficiálních informací mají o Vogue zájem tři tuzemské vydavatelské subjekty. V této souvislosti se hovoří zejména o Zdeňku Bakalovi, který má většinový podíl ve společnosti BXR Media, ovládající vydavatelství Respekt Publishing a Economia. Případný zájem o získání Vogue ale BXR Media jednoznačně nepotvrzuje. „Skupina BXR i její jednotlivé společnosti kontinuálně zvažují nové investiční možnosti a příležitosti. Jednotlivé případy však nekomentujeme," reagoval na dotaz MediaGuru.cz o možnosti vydávání Vogue v českém jazyce mluvčí skupiny BXR Petr Jonák.

Přestože ani Respekt Publishing, ani Economia se v segmentu lifestylových, ani módních titulů nepohybují, Vogue by mohl zapadat do podnikatelských aktivit manželů Bakalových. Důvodem má být zájem společnosti Luxury Brand Management, ve které je manželka Zdeňka Bakaly Michaela předsedkyní představenstva, o získání sedmi butiků, které se uvolnily v nejdražší nákupní ulici v Praze - Pařížské. Firma John Grove & Partners, většinově ovládaná Luxury Brand, už teď exkluzivně zastupuje několik luxusních značek v Česku. V Pařížské ulici a na dalších místech v centru Prahy provozuje např. butiky Audemars Piguet, Boucheron, Girard-Perregaux, Hublot, La Perla, TAG Heuer a Vertu. Rozšíření o další butiky v Pařížské by tak Luxury Brand přineslo značný vliv v této exkluzivní nákupní třídě a získání módního magazínu by v tomto kontextu mohlo být logickým krokem.

-mav-