Propojení online a TV: Nečekejte aktivitu od TV diváků

středa, 17. října 2012, 16:18 Internet & Mobil, TV MediaGuru

Hostem pravidelného diskusního setkání o onlinových médiích NetClub byl Pavel Krbec z CET 21.

Ředitel sekce internetu a dalších interaktivních služeb CET 21 Pavel Krbec nevěří na přílišnou aktivitu televizních diváků v případě rozšiřování její nabídky o interaktivní online prvky. Uvedl to na středeční diskusi o internetu NetClub, který pořádá server Lupa.cz.

„Nevěřím, že na televizi budou diváci kontextově přepínat, to bude spíš případ ´druhé′ obrazovky. Zatím se zdá, že i stávající mladá generace postupem doby přebere chování generace předchozí a nadměrnou interaktivitu nevyžaduje,“ zmínil Pavel Krbec. Pokud jde o míru zapojení diváků na tvorbě obsahu, nemyslí si, že by to pro většinu televizních diváků byla lákavá představa. „Kolik procent diváků chce vysílateli dávat nějaký obsah? Výzkumy ukazují, že jsou to tak 4 % diváků. Vyžadovat od lidí, kteří jsou zvyklí na pasivní sledování, nějakou akci navíc, to je něco, co může spíš uškodit,“ řekl.

Potvrdil zároveň, že doba, kdy televizní vysílatelé považovali digitál za marginální médium, je definitivně pryč. „Každý vysílatel ví, že se na digitálu musí uchytit. Je to další noha našich příjmů.“

Vlajkovou placenou online službou je pro CET 21 portál Voyo.cz. Tuzemská verze portálu, který je k dispozici i v dalších zemích, kde je skupina CME aktivní, patří k nejprogresivnějším. „Voyu se nejlépe daří u nás, v Rumunsku a také ve Slovinsku. Hlavním tahounem naší návštěvnosti je lokální obsah a sportovní přenosy, které se nám podaří zajistit. V jiných zemích jsou ale preference různé – například v Rumunsku je to hlavně fotbal a bojové sporty,“ sdělil Pavel Krbec. Nebrání se přitom ani tomu, kdyby se v nabídce Voyo.cz do budoucna objevovaly pořady konkurenčních stanic. „Jsme připraveni se o příjmy dělit,“ uvedl.

Zároveň se pozastavil nad interpretací dat o sledovanosti videopořadů online. Ukázal to na nedávném příkladu, kdy portál Seznam.cz uvedl, že jeho gastronomický pořad Peklo na talíři na Streamu vidělo přes 0,5 milionu diváků a televizní kuchařskou show Novy o několik desítek tisíc diváků méně. „Seznam.cz respektuji, ale takhle to srovnávat nelze. Televizní data znamenají, že každou vteřinu pořadu sledovalo v průměru 0,5 milionu lidí. Kdyby měl mít online pořad opravdu průměrnou vteřinovou sledovanost vyšší než 500 tisíc, pak by páteřní síť musela odbavit minimálně 500 gigabitů, což by znamenalo, že by český internet musel zdvojnásobit kapacitu a nedělat nic jiného než odbavovat Peklo na talíři." Kvalifikovaný odhad podle jeho názoru je, že průměrná vteřinová sledovanost pořadu Peklo na talíři bude zhruba 500 diváků, tedy tisíckrát méně než sledovanost TV pořadu.

Pavel Krbec na závěr řekl, že CET 21 registruje záměr Seznam.cz více se natlačit do televizního segmentu. „My se zase snažíme jít víc do online. Zatím si myslím, že v tomto souboji vedeme,“ uzavřel.

Foto: Internet Info

-mav-