SPIR opět trestá za nepovolené navýšení návštěvnosti

čtvrtek, 25. října 2012, 17:23 Internet & Mobil MediaGuru

V zářijových datech NetMonitoru opět chybí údaje o návštěvnosti některých webů.

V zářijových datech NetMonitoru nejsou zobrazeny údaje za několik webových stránek. Jedná se o weby aktualnivozy.cz, aktualnimoto.cz, aktualnistroje.cz a hyperreality.cz (provozovatel Hypermedia), denicek.eu, jex.cz, mypage.cz, shop1.cz, majestat.cz a 717.cz (Sanoma Media Praha), zajezdy.cz (Aliaweb), fotbalnaplno.cz (Ringier) a czin.eu (Retail info).

„Návštěvnost těchto serverů byla navýšena v rozporu s metodikou z důvodu nesprávného použití měřících skriptů ve framech stránek nebo prostřednictvím zhlédnutí pocházejících z automatických systémů generování návštěvnosti. Problémy byly po upozornění ze strany SPIR odstraněny a média jsou nadále měřena ve správném režimu nebo byla vyřazena z měření na žádost samotných provozovatelů,“ uvedl Viktor Mahrik z výzkumné společnosti Mediaresearch.

Nedovolené navýšení návštěvnosti bylo ve většině případů zapříčiněno započítáním dvou zhlédnutých stránek při zobrazení jedné stránky tvořené dvěma rámci. Při návštěvě webu tak uživatel učinil návštěvu jak na mateřské stránce, tak na stránce vložené. Metodika NetMonitoru přitom stanovuje, že "je-li stránka tvořena více framy (rámy) za použití např. elementu iframe nebo frame, může být měřící kód umístěn pouze do jednoho z nich. Měřící kód musí patřit médiu, které má doménu druhého řádu shodnou s doménou druhého řádu v adresním řádku prohlížeče". Použití měřících kódů v iframech doporučuje SPIR konzultovat s realizátory projektu.

Už letos v létě řešil SPIR nepovolené navýšení návštěvnosti. Výkonná rada profesního sdružení později rozhodla o zavedení institutu podmínečného vyloučení z měření NetMonitor pro další případy porušení metodiky. Navrhla také rozšířit online aplikace NetMonitoru o záložku s evidencí a popisem všech porušení metodiky a dodatečných změn v datech.

-mav-