Trh s e-knihami nastupuje, nepodceňujte budování značky

úterý, 02. října 2012, 07:25 Internet & Mobil, Marketing MediaGuru

Přestože trh s elektronickými knihami zatím v Česku nedosahuje čísel jako v zahraničí, výzkumy potvrzují jeho rychlý růst.

Ze společného on-line průzkumu agentur NMS a STEM/MARK vyplynulo, že až 28,3 % dotazovaných respondentů nad 15 let čte e-knihy. Z toho 45 % jich čte aktivně, což znamená že přečetli už více než 20 knih. Jací jsou čeští čtenáři e-knih a jaké trendy v této oblasti přichází ze zahraničí?

E-knihy čtou i senioři

Typický český čtenář elektronických knih je podle průzkumu vysokoškolsky vzdělaný muž do 30 let, který má rád sci-fi a literaturu faktu. Až 31 % dotazovaných čtenářů e-knih jsou ženy na mateřské dovolené a studenti. Zajímavé je, že novinka upoutala i starší lidi ve věku nad 60 let. Penzisté tvoří 11 %. Vyhledávají přitom hlavně romány, knihy o zdraví a životním stylu.

A jaké jsou podle dotazovaných největší výhody e-knih, které je motivují k nákupu? Jsou to hlavně nižší cena než papírová verze a okamžitá dostupnost textu. Přesto však průzkum ukazuje, že e-knihy se zatím šíří mimo obchody, legální i nelegální cestou. Vydavatelství by se proto měla zamyslet jak na současný stav na trhu reagovat. Řešením jsou podle odborníků mobilní aplikace, interaktivní knihy a osobní přístup k zákazníkům.

Budoucnost e-knih je i v chytrých telefonech

V zahraničí roste prodej e-knih souběžně s vysokým nárůstem prodeje čteček a iPadů. Ve Velké Británii se proto téměř každý měsíc schází vydavatelé a odborníci na digitální marketing, kteří diskutují o budoucích trendech a novinkách v oblasti elektronizace knižního trhu a médií. „Nová technologie, inovace a malé start-upy mění způsob, jakým lidé začínají vnímat psané slovo,“ myslí si jeden z organizátorů Nick Macdonald z Media Futures. Podle něj mají teď vydavatelé velkou šanci dostat se také k mladé internetové generaci, a to přes mobilní telefony. „Video na mobilním telefonu působí pořád ještě trochu nepřirozeně, text však nikoliv. Proto nabízí velkou příležitost pro budování příběhu,“ popisuje Macdonald.

To samé si myslí také manažer vydavatelství Amber Books Charles Catton. „Kvůli nárůstu poptávky po elektronických knihách jsme museli zcela změnit náš přístup a orientaci. Učili jsme se nové věci. V současnosti máme už několik interaktivních knih a nesmějí chybět ani mobilní aplikace,“ říká Catton. Peter Usborne z Usborne Publishing naopak říká, že u aplikací hrozí, že se můžou lehce ztratit mezi záplavou jiných aplikací. „Je jednoduché je vymyslet, ale tím to nekončí. Nevidím výhodu v tom, že někdo s aplikací přijde první. Výhodou je dobrý marketing, který k uvedení novinky nesmí chybět,“ dodává.

Pirátství zabrání přidaný obsah

Většinu lidí z oboru však zajímá hlavně to, jak bojovat s pirátstvím. Tvořit interaktivní knihy je jedna věc, ale i výzkumy ukazují, že se k novým e-knihám lidé dostávají často nelegálně. Jak je přimět k nákupu? Charles Catton přidává příklad z vlastní praxe. „Vytvořili  jsme ve vydavatelství knihu o vojenském letectví za 2. světové války, kterou nabízíme v elektronické podobě zdarma. Za poplatek si k ní však můžete přikoupit autentické audionahrávky důstojníků nebo například strategické mapy či fotografie s kolekcí bojových letadel. Řešením je tedy podle mě přidaná hodnota publikace,“ myslí si Catton.

Majitel britské agentury The Next Big Thing William Higham zase říká, že s pirátstvím se dá bojovat hlavně flexibilitou vydavatelství. „Nedávno jsem dělal průzkum mezi mladými lidmi na téma stahování hudby zdarma. Některá alba se v určitých zemích nedají sehnat a tak je mladí stahují ze zahraničních portálů, většinou nelegálně. Podobně je to i s dostupností e-knih. Potvrdilo se mi však, že pokud má produkt dobrý obsah, zákazník je stále ochoten investovat,“ popisuje Higham. Velký potenciál vidí v navigačním systému chytrých telefonů. To by podle něj mohli využít vydavatelé cestovatelských knih pro tvorbu interaktivního obsahu nebo aplikací. Další výhodou je možnost experimentovat s dostupností. „Dejte zákazníkům možnost výběru. U regálu s knihami informujte také o stránce, kde se dá titul stáhnout a koupit v elektronické podobě,“ navrhuje majitel agentury The Next Big Thing.

Orientace na značku

V konkurenčním boji vyhraje však ten nejviditelnější. Vydavatelství a knihkupectví by se proto měla zaměřit na budování povědomí o značce. Každý kamenný obchod by měl mít i internetovou prodejnu a samozřejmě nezapomínat na komunikaci přes sociální sítě. Komunikace by přitom měla být hlavně osobní a ne reklamní. Sociální sítě nejsou billboard ale komunikační prostředek. Jeden zajímavý příklad ze Slovenska. Zákazník napsal na Twitter, že si objednal knihu z internetového obchodu Martinus, ale že mu ji nestihnou dodat před odjezedem na dovolenou. Martinus se toho okamžitě chytl a rozběhl akci: dodat knihu včas. Všechno komunikovali přes Twitter, čímž získali pozitivní reklamu a pozornost dalších zákazníků. Výsledek? Nespokojený zákazník dostal knihu včas, lidé se začali zajímat, o jakou knihu vlastně šlo, a o netradiční rychlé a osobní komunikaci psali na svých profilech a v blogu i jiní lidé.

Přestože trh s e-knihami se u nás teprve formuje, je dobré jej nepodceňovat a připravit se. Kromě interaktivních knih a nových aplikací je však nadále důležitý marketing, který pomůže odlišit se od konkurence a neztratit se v záplavě jiných aplikací či velkých prodejců ze zahraničí. Budování povědomí o značce bude totiž podle odborníků pro vydavatelství v budoucnu důležitější než kdy předtím.

Autorka textu: Lenka Tinková