Twitter dál zatraktivňuje možnosti pro zadavatele

úterý, 09. října 2012, 14:35 Internet & Mobil MediaGuru

Twitter nově zavádí nástroj pro marketingový výzkum. Doplňuje tak nedávno představené geografické a zájmové cílení reklam.

Sociální síť Twitter představila další funkcionalitu, kterou se na svou platformu snaží přilákat větší počet reklamních zadavatelů.

Takzvaný Twitter Survey se ve streamu novinek uživatelů sociální sítě zobrazí stejně jako placený tweet. Na rozdíl od něj však uživatele žádá o odpověď na sadu předem zvolených otázek.

Twitter zadavatelům novinku popisuje jako nástroj, který jim pomůže měřit efektivitu reklamních kampaní. Funkcionalita, která funguje v počítačích i mobilních zařízeních, je bezplatně nabízena všem firmám, které na Twitteru investují určitý minimální obnos. Jeho výši však představitelé sociální sítě nespecifikovali.

Novinka, na níž Twitter spolupracuje s výzkumnou agenturou Nielsen, je navíc prozatím dostupná jen ve Spojených státech. Na evropských trzích bude nabídnuta až v průběhu následujících týdnů.

Druhá největší světová sociální síť se snaží přilákat zadavatele již delší dobu. Aby navýšila počet uživatelů přistupující na Twitter přes vlastní rozhraní, ukončila v nedávné době například spolupráci s dalšími platformami. A představila nové možnosti cílení reklam.

Od září nabízí zobrazení placených tweetů na základě geolokačních údajů uživatele. Reklamu lze zobrazovat také jen uživatelům s konkrétními zájmy. Firmy si v tomto případě mohou vybírat z 350 kategorií, např. osobní finance, domácí zvířata či vzdělávání.

Zájemcům o ještě detailnější targeting Twitter umožňuje filtrovat uživatele i dle obsahu, který v minulosti přeposlali (retweetovali), či konkrétního účtu, který na síti sledují.

-lmr-