Proč je Gangnam Style tak populární

pondělí, 26. listopadu 2012, 07:04 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

V čem tkví úspěch jihokorejského zpěváka Psy, jehož klip Gangnam Style má za čtyři měsíce na YouTube přes 825 milionů zhlédnutí.

Otázku, proč se bizarní klip Gangnam Style jihokorejského zpěváka Psy stal globálním hitem, si pokládá nejeden z nás.

Video nasbíralo za poslední čtyři měsíce přes 825 milionů zhlédnutí, čímž předstihl stálici Justina Biebera a jeho videa k písni Baby s 805 miliony.

Čím korejský zpěvák, napodobující při tanci jízdu na koni, tak zaujal internetové uživatele, byť ve valné většině případů vůbec nerozumí tomu, co ve svém rodném jazyce zpívá, nedá některým spát.

Jeho úspěchem se na svém blogu zabýval například Nigel Hollis, viceprezident a hlavní analytik výzkumné agentury Millward Brown, podle nějž základem je chytlavá melodie, již podporuje vizuální složka. Změny jednotlivých obrazů kopírují rytmus a vytváří tak harmonický celek. A navíc, i když celé video vyznívá trochu hloupě, sála z něj podle Nigela Hollise čirá radost.

Video také přitahuje tím, že některé scény jsou dvojsmyslné a nutí lidi se na ně nevěřícně dívat znovu. Kdo je ten chlápek ve žlutém obleku? A co je zač ten z výtahu? A proč se proboha tak divně vlní?

Nicolas Bordas, ředitel pařížské kreativní agentury TBWA, vidí sílu Gangnam Style ve schopnosti nadsázky, se kterou Psy bere nejen sám sebe, ale i celý žánr. Ve videu můžeme i bez znalosti korejštiny nalézt všechna klišé, na která si v populární hudbě vzpomeneme: ženy, erotiku, koně, sportovní auta, pláž, skupinový tanec…

Psy navíc podpořil chytlavost písně refrénem „Wop, wop, wop, Gangnam Style“, který je přístupný i pro nekorejské publikum.

Skutečnost, že se jedná o ukázku korejského popu (K-pop), také hraje svou roli. Na uživatelé z celého světa tak dýchá mnohdy nesrozumitelná exotika, která dodává videu jisté kouzlo. K-pop tak zdaleka nezůstává již jen na asijském kontinentu, ale postupně si získává fanoušky na celém světě.

Psy natočil originální klip, ale nebrání se jeho předělávkám, z nichž některé aktivně podporuje. Samy předělávky mají přes 100 milionů zhlédnutí.

Video přímo vybízí k napodobování, k replikacím, kterých je na YouTube již celá řada. Taneční kroky à la jízda na koni jsou vcelku jednoduché a zábavné. Například fanoušci basketbalového týmu Indiana Pacers uspořádali na motivy Gangnam Style flash mob v obchodním centrum Circle Centre Mall. V určitou chvíli se k nim připojil dokonce hráč týmu Roy Hibbert v bílem smokingu.

Flash mob v Gangnam Style byl zorganizován i v Brně a následně v Praze, kde byl však po opakovaných výpadcích techniky nakonec rozpuštěn Městskou policií.

Gagnam Style si pro svůj speciální program vybrala i filipínská věznice, která se snaží své vězně rehabilitovat prostřednictvím tance. Poté, co se již proslavila s písní Thriller Michaela Jacksona, není divu, že sáhla po aktuálním hitu.

K natočení typického českého stylu inspiroval Viral Brothers.

Na YouTube v jeho rytmu tančí poníci…

…Gandalf…

…nebo studenti americké námořnické akademie v Annapolis.

Gangnam Style se díky flash mobům a parodiím dostává z online do offline a zase zpátky.

Úspěch videa Gangnam Style nakonec podporuje také propojení se skutečností. Gangnam je název čtvrti mladých zbohatlíků v Soulu, kterým se Psy ve své písni údajně vysmívá a jež tvoří pozadí některých scén jeho klipu.

-kch-