ČT odstartuje nový dětský kanál v září

čtvrtek, 10. ledna 2013, 08:20 TV MediaGuru

V letošním září má začít vysílat nový dětský kanál České televize, zatím připravovaný pod názvem ČT3.

Česká televize v letošním roce rozšíří počet svých kanálů. V září chce uvést dětský a vzdělávací kanál, zatím pracovně označovaný jako ČT3. S plánem na vznik takového kanálu kandidoval na post generálního ředitele Petr Dvořák.

„Nový dětský kanál plánuje Česká televize spustit v září 2013. V současné době upřesňuje jeho koncepci, programové schéma a jedná o spolupráci s tvůrci a partnery v Česku i zahraničí,“ uvádí v programových cílech pro rok 2013 Česká televize.

Koncepce dětského kanálu vzniká pod vedením výkonného ředitele dětského kanálu Petra Kolihy, který byl dlouholetým uměleckým ředitelem zlínského filmového festivalu pro děti a mládež. S detailní koncepcí dětského kanálu bude Rada ČT seznámena v průběhu února 2013.

Zahájení nového kanálu částečně ovlivní skladbu pořadů na stanicích ČT1 a ČT2. ČT totiž plánuje, že dětské pořady z těchto okruhů postupně přesune. K přesouvání pořadů na nový kanál by mělo docházet i ve druhé polovině roku 2013.

Česká televize tak bude mít pět kanálů, čímž se rozšíří stávající nabídka okruhů ČT1, ČT2, zpravodajského ČT24 a sportovního ČT Sport.

Rada ČT ve středu schválila rozpočet České televize na letošní rok. ČT bude hospodařit se 7, 060 mld. Kč. ČT chce mj. letos investovat do programu a výroby vlastních pořadů, do nového dětského kanálu a do výstavby nového studia v Brně.

V oblasti vlastní výroby se v porovnání s minulým rokem nejvíce zvýší náklady na seriálovou a solitérní dramatiku. Meziročně naopak poklesnou náklady na sportovní přenosy nebo zpravodajství a publicistiku, kde proběhly větší investice v loňském roce. Součástí výrobního úkolu je i podpora české kinematografie, tzn. vklady do koprodukčních distribučních projektů.

-mav-