Nákup facebookových fanoušků může stránky umrtvit

úterý, 29. ledna 2013, 18:22 Internet & Mobil MediaGuru

Množící se nabídky na nákup falešných fanoušků jsou pro firmy riskantní. Ve výsledku mohou vést k oslabení stránky.

Nabídky na nákup fanoušků se objevují neustále. Na různých trzích jsme si na ně už celkem zvykli a kdo pro ně chodí tam, je to jeho věc. Horší ale je, že tyto nabídky začaly aktivně oslovovat i solidní firmy, které jen stěží můžou posoudit jejich kvalitu. Nejedna firma už za takovou nabídku vyhodila několik tisíc, aby následně zjistila, že jí to nic nepřineslo a zanevřela na Facebook úplně.

Ty nabídky přeci zní skvěle: „Facebook akční nabídka - 0,29 kč / facebook fanoušek.” To je přeci mnohem míň, než stojí firmy fanoušci přivedení PPC reklamou na Facebooku. Proč by to tedy mělo být špatně? Tyto nabídky přivedou fanoušky na stránky jakkoliv (většinou značně netransparentní) cestou - přes různé aplikace, kde je jim stránka podstrčena, v podivných klikacích akcích, nebo vytvářením nových účtů - takzvaných mrtvých duší.

Není fanoušek jako fanoušek

Fanoušek, který na firemní stránku přišel pomocí PPC reklamy nebo ještě lépe díky doporučení přítele, naznačuje, že chce s firmou nějak komunikovat, že je mu sympatická, že ho zajímají informace z tohoto oboru. U takového fanouška je větší či menší pravděpodobnost, že se stane také zákazníkem dané firmy. Že by se novým zákazníkem chtěl stát facebookový uživatel, který se stal fanouškem firemní stránky omylem, je velice nepravděpodobné.

Mrtvé duše můžou zabít vaší dlouhodobou práci

Jsou i další důvody, proč se těmto nakoupeným masám fanoušků vyhnout. Jedním z nich je fakt, že výrazně poškodí fungování facebookové stránky a můžou ohrozit celé její fungování. Facebook totiž nezobrazuje statusy, odkazy a fotky stránek (koneckonců ani uživatelů) všem jejich fanouškům. Naopak – bez toho, aby byly příspěvky podpořeny placenou reklamou (takzvané promoted posts), je uvidí něco mezi 10 – 40 % fanoušků. Konkrétní číslo vždy závisí na tom, jak oblíbené byly příspěvky stránky v minulosti. Přesné vysvětlení by vydalo na další článek, ale zjednodušeně řečeno – čím větší procento fanoušků bude s vaší stránkou komunikovat (hodnotit obsah pomocí To se mi líbí, komentovat, sdílet jej, atp.), tím větší procento následně uvidí vámi zveřejňovaný obsah.

Stránka, která je tvořena z velké části mrtvými dušemi, nebo uživateli, kteří se fanouškem stránky ani nechtěli stát, nebude mít na své příspěvky žádnou velkou odezvu. A v důsledku toho se bude obsah stránky zobrazovat čím dál tím menšímu počtu uživatelů. Nakoupení fanoušků tak může stránku v podstatě odrovnat, i když třeba dlouhou dobu sbírala fanoušky přirozenou cestou a byla mezi nimi oblíbená.

Počet fanoušků je nic neříkající číslo

Vidina několika desítek nebo stovek tisíc fanoušků je sice lákavá, ale o úspěchu firmy na Facebooku to neříká vůbec nic. Určitou představu nám může dát metrika „Mluví o tom“, kterou u každé stránky vidíme, nebo se prostě stačí podívat, kolik uživatelů reaguje na příspěvky.

„Stále platí, že počet fanoušků je nic neříkající číslo – důležité je, jak se značce daří fanoušky zapojit – jak komentují, „lajkují“, ale hlavně, jak hodně sdílí (a provozovatele by ještě více mělo zajímat, zda přítomnost na Facebooku přináší firmě nějaké zákazníky)," napsal o měření úspěchu facebookové prezentace Daniel Dočekal ve svém říjnovém článku na Lupě.

Nakupování facebookových fanoušků není jen obyčejným vyhazováním peněz z okna za nic neříkající čísla. Stránce může přinést mnoho problémů. Hrozí také riziko smazání celé stránky, jelikož nakupování fanoušků a vytváření mrtvých duší je jedna z věcí, se kterou se Facebook snaží v poslední době bojovat. Pokud chcete, aby Vám stránka na Facebooku také nějakou tu korunu vydělala, zaměřujte se na svou cílovou skupinu. Nástrojů, jak ji poměrně kvalitně vybrat a oslovit, nabízí Facebook dost.

Autor textu: Lukáš Krejča, specialista na internetový marketing