Negativní kampaň pokračuje, Blesk za hranou

pátek, 25. ledna 2013, 14:10 Tisk MediaGuru

Negativní inzeráty se v celostátních denících objevují i v první den druhého kola prezidentské volby.

Negativní kampaň prezidentských kandidátů pokračuje i v prvním dnu druhého kola finálové volby prezidenta České republiky. Celostránkové deníky přinesly v pátek 25. ledna několik inzerátů zadavatelů, kterými se snaží na poslední chvíli ovlivnit rozhodnutí voličů.

Nejhrubší inzerát, který ovšem není podepsaný, se objevuje v bulvárním deníku Blesk, který pod sloganem „Nevolte Karla Schwarzenberga” vyjmenovává důvody, proč ministra zahraničí nevolit. Argumenty jsou však za hranou slušného politického soupeření. Jedním z argumentů proti Schwarzenbergovi má být mj. to, že za podporu děkuje představiteli Sudetendeutsche Landsmannschaftu Berndu Posseltovi. Jak upozorňuje server Česká pozice, u tohoto inzertního sdělení chybí označení zadavatele (Zeman se k němu nehlásí), čímž se do problémů dostává i vydavatel deníku Ringier Axel Springer CZ, protože, jak píše server, jedná protizákonně. Zákon stanoví, že propagace nebo volební agitace šířené prostřednictvím komunikačních médií musí obsahovat informaci o jejich zadavateli a zpracovateli, dodává ČTK.

Ringier Axel Springer CZ v pátek odpoledne zveřejnil, že inzerát si prostřednictvím mediální agentury Mindshare objednal JUDr. Vladimír Zavadil.

kliknutím zvětšíte

Na podporu Miloše Zemana se v Blesku také objevila inzerce, ve které podporu Zemanovi vyjadřují neúspěšní kandidáti z prvního kola Jan Fischer a Vladimír Franz.

S útočným inzerátem přicházejí i strany TOP 09 a Starostové a nezávislí, které Schwarzenberga na prezidentský úřad podporují. S výzvou „Nevolte Miloše, nevolte méně peněz pro vaši obec” přesvědčují voliče k tomu, aby k urnám přišli a zvolili si prezidenta, který „jejich obec neokrade o peníze”. Inzerát se objevil v denících Blesk a Právo.

Deníky MF Dnes a Právo přinášejí inzeráty vyzývající Miloše Zemana k omluvě. S konstatováním „Kdo není dobrý muž, nemůže být dobrý prezident” požadují známé představitelky kulturního života, např. Daniela Kolářová, Anna K., Klára Issová, Jiřina Šiklová či Chantal Poullain omluvu od Miloše Zemana za výrok pronesený v televizní diskusi Prima family, že „zemani museli své ženy znásilňovat, a proto nezdegenrovali”. Zmíněné osobnosti považují tento výrok za hrubý, urážlivý a nepřípustný.

V denících Lidové noviny a Blesk se objevují také inzeráty Karla Schwarzenberga se známými motivy jeho kampaně.

Prezidentské volby využil ke komunikaci také Andrej Babiš, předseda hnutí Ano 2011. V celostránkovém inzerátu v deníku Blesk vyjmenovává, co požaduje od prezidenta republiky, aniž by se vyjádřil pro jednoho z kandidátů.

kliknutím zvětšíte

-mav-