Nejlepší magazínové obálky minulosti

neděle, 06. ledna 2013, 09:32 Tisk MediaGuru

Mezi první strany časopisů, které se zapsaly do historie, patří dobře známé titulky i dávno zapomenuté fotografie.

Nejznámější obálkou je bezesporu fotografie Johna Lennona a Yoko  Ono, která se objevila na obálce časopisu Rolling Stone již před 32 lety. Za pozornost však stojí i další z prezentovaného přehledu.

1. místo
Rolling Stone
22. ledna 1981

Fotografie Johna Lennona a Yoko Ono, kterou pořídila celebrita mezi fotografy Annie Leibovitz, se stala slavnou především proto, že byla pořízena těsně před koncem Lennonova života.

2. místo
National Geographic
červen, 1985

Fotograf Steve McCurry zvěčnil mrazivé oči 12leté dívky, která prchá ze svého afgánského domova po útoku sovětských armád.

3. místo
Esquire
srpen, 1968

Kontroverzní obálka Muhammada Aliho jako sv. Sebastiána vzbudila pozornost na konci 60. let, kdy boxer odmítl nastoupit do armády USA.

4. místo
New Yorker
24. září 2001

Prázdnotu po atentátech z 11. září reflektovala i obálka nejznámějšího newyorského magazínu.

5. místo
Esquire
květen, 1969

Na fenomén pop kultury upozorňovala obálka časopisu Esquire parodií nejznámějšího díla uměleckého stylu Pop Art, které vytvořil Andy Warhol.

6. místo
Vanity Fair
srpen, 1991

Další fotografie již zmiňované Annie Leibovitz ukazuje herečku Demi Moore ve vysokém stupni těhotenství. Po úspěchu filmu Duch byla Moore na počátku 90. let jednou z nejpopulárnějších hereček.

7. místo
New Yorker
29. března 1976

Titulní strana časopisu New Yorker poukazuje na geografickou omezenost obyvatel Manhattanu, kteří často nedohlédnou ani přes řeku Hudson na další části města.

-lmr-