Pravicové deníky podpořily Schwarzenberga

sobota, 12. ledna 2013, 11:06 Tisk MediaGuru

Některé české deníky daly v první den prezidentské volby přímo najevo, koho ve volbě podporují.

Deníky Lidové noviny a Hospodářské noviny se ve svých vydáních v první den prezidentských voleb (pátek 11.1. 2013) rozhodly podpořit jednoho z kandidátů. Oba deníky se přitom vyslovily pro Karla Schwarzenberga. Toho v úvodníku týdeníků 5+2dny podpořil i podnikatel Andrej Babiš.

Hospodářské noviny, které mají z českých deníků nejvyšší zastoupení čtenářů vyznávajících politické smýšlení napravo od středu, prostřednictvím celostránkového materiálu na titulní straně, podepsaného šéfredaktorem Petrem Šabatou, vyslovily názor, že ideálu dobrého prezidenta se podle názoru redakce nejvíce blíží Karel Schwarzenberg. Také vizuální zpracování titulní strany, na němž byl jako jediný barevně zvýrazněn portrét Karla Schwarzenberga, podporovalo uvedený názor redakce.

K anglosaské tradici, kdy média dají najevo, která volba by podle jejich mínění byla pro národ nejlepší, se přihlásily i Lidové noviny. Šéfredaktor deníku Dalibor Balšínek na konci svého úvodníku dochází k závěru, že: "Karel Schwarzenberg má největší šanci z ostatních kandidátů rozbít jasně rozehranou prezidentskou partii. A o to nakonec jde," konstatuje. Deník také v titulním materiálu označuje Schwarzenberga za černého koně voleb a přidává svůj vlastní tip, graficky podpořený trikolorou, že do druhého kola postoupí kandidáti Miloš Zeman a právě Schwarzenberg.

Naopak Mladá fronta Dnes se pro podporu určitého kandidáta nevyjádřila. „Nejsem velkým příznivcem toho, aby noviny nebo časopisy doporučovaly čtenářům, koho volit. A to navzdory tomu, že je to zejména v anglosaské žurnalistice dlouhá a zajímavá tradice. Nemohu proto psát, koho by lidé měli volit, mohu napsat pouze to, podle jakých kritérií a otázek se budu před volbou rozhodovat sám," napsal na názorové straně deníku jeho šéfredaktor Robert Čásenský. V titulním materiálu deník referuje o vývoji v posledních chvílích před zahájením prezidentských voleb a na úvod zmiňuje podporu, která se Karlu Schwarzenbergovi na závěr kampaně dostala od Jana Švejnara a také od podnikatele Andreje Babiše. Ten své doporučení pro ministra zahraničí vyslovil v úvodníku svých regionálních týdeníků 5+2 dny. Babiš se tak se svým názorem přidal k titulům podnikatele Zdeňka Bakaly (HN, Respekt - vizd dále) a k Lidovým novinám.

Své doporučení pro některého z kandidátů nepřinesl ani deník Právo. Z uvedené trojice celostátních deníků věnoval na titulní straně prezidentské volbě nejméně prostoru.

K závěru, že Karel Schwarzenberg je nejvhodnějším kandidátem pro výkon prezidentské funkce, dospěli i redaktoři týdeníku Respekt. Ti své doporučení nakonec zvažovali mezi Zuzanou Roithovou a právě Karlem Schwarzenbergem. „U Schwarzenberga je ze všech kandidátů největší pravděpodobnost, že by funkci prezidenta pojal civilněji. Nepřekračoval by pravomoci a ani by se nesnažil aktivisticky zasahovat do praktické politiky. I levicová opozice by v něm měla spíše partnera, a ne ideologického odpůrce, který jde přes mrtvoly," uvádí týdeník Respekt, podle kterého se ale Schwarzenberg jako předseda strany TOP 09 neprojevil nejlépe.

Týdeník Týden se ve svém posledním vydání před volbami věnoval tématu prostřednictvím celostránkových rozhovorů s každým z devíti kandidátů. Na názorové straně žádný komentář s doporučením pro nejvhodnějšího z kandidátů neuvedl. Zpracování titulní strany, na které přinesl portréty všech kandidátů, vyznívalo ale nejvýhodněji pro Jana Fischera (středové umístění, opticky největší prostor).

-mav-