REWE znovu otvírá mediální tendr kvůli TV cenám

úterý, 29. ledna 2013, 07:24 Marketing, Reklama MediaGuru

S cenovou poptávkou na nákup televizní reklamy oslovila mediální agentury společnost REWE.

Společnost REWE, pod níž spadají obchodní řetězce Billa a Penny Market, se rozhodla znovu otevřít tendr na cenové podmínky televizní reklamy v roce 2013. REWE přitom tendr, který pořádala před koncem loňského roku, už uzavřela, když nákup pro obě značky od nového roku koncentrovala pod agenturu Médea. Podle informací MediaGuru.cz je důvodem vyhlášení nového tendru skutečnost, že vítězná agentura Médea není schopná dodržet podmínky, se kterými tendr vyhrála.

Jde tak o první revizi podmínek nákupu televizní reklamy poté, co se ukazuje, že slíbené cenové nabídky některých mediálních agentur v tendrech nejsou realizovatelné. Překvapením by tedy bylo, kdyby se agentury, které své původní podmínky nesplnily, nově vypsaných tendrů znovu účastnily.

Nerealizovatelné cenové přísliby jsou i jedním z důvodů, proč jsou hlavní české komerční televize v letošním lednu odlišně zaplněné reklamními spoty. Jak už jsme informovali, Prima je zcela zaplněná, zatímco mediální prostor TV Nova je komerčně vytížen výrazně méně než ve stejném období roku 2012. Obchodní ředitel TV Nova Jan Vlček už dříve řekl, že Nova na nesmyslné cenové podmínky přistupovat nebude.

Z monitoringu reklamních TRPs vyplývá, že řetězec Penny se v prvních třech letošních týdnech objevoval na obou hlavních komerčních TV, zatímco Billa podle monitoringu prozatím neinzerovala.

To, že větší počet takto nereálných cenových nabídek může přinést zlom ve vývoji na trhu, zmínil v rozhovoru pro MediaGuru.cz managing director nákupního sdružení OPera Pavel Kejla. „Trh si bude zřejmě muset zvyknout na novou situaci a zadavatelé reklamy se ve vlastním zájmu začnou více zajímat o to, zda nejvýhodnější nabídka je vůbec realizovatelná,“ uvedl.

-mav-