V Česku vzniká první vydavatelství jen pro tablety

pátek, 11. ledna 2013, 17:00 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Bývalý generální ředitel vydavatelství Economia Michal Klíma připravuje vydávání titulů pro tablety.

Bývalý generální ředitel vydavatelství Economia Michal Klíma založil akciovou společnost Tablet Media, která se chce zaměřit na vydávání titulů jen pro tablety. V dozorčí radě nově vzniklé společnosti se objevují i další bývalí zaměstnanci společnosti Economia – dřívější šéfredaktorka týdeníku Ekonom Eva Hanáková v pozici místopředsedkyně rady a v roli předsedy Petr Schönfeld, který v Economii zastával post ředitele deníku a časopisů.

Tablet Media, sídlící v Praze na Letné, se podle informací MediaGuru.cz chce soustředit na vydávání titulů pro tablety. V průběhu jara by se měl objevit první z připravovaných titulů, společensko-politický týdeník. Tablet Media přitom nechce zůstat jen u jednoho titulu, další mají následovat.

Do Tablet Media údajně nastupuje přibližně šest zaměstnanců ze zkušeností především z Economie, resp. z týdeníku Ekonom.

V Česku tak půjde o vůbec první projekt periodik, který chce využít možností tabletu a nabídnout čtenářům výhody, které tato distribuční platforma přináší. Některé výzkumy ukazují, že čtenářský zážitek z tabletových médií je podobný zkušenosti odpovídající čtení tištěných magazínů. Obsah však umožňuje rozšířit o interaktivní prvky, které jsou vlastní digitálním médiím.

Podle posledních výsledků výzkumu Media projekt za 2. + 3. čtvrtletí 2012 čte noviny na tabletech a v chytrých telefonech v Česku 290 tis. lidí, což představuje 3,1 % populace 12-79 let. V případě časopisů je to 248 tis. čtenářů (tedy cca 2,8 %).

Michal Klíma se k těmto informacím zatím nevyjádřil. Další podrobnosti přineseme s blížícím se startem nového projektu.

-mav-