Český rozhlas má nové logo ve tvaru písmene R

středa, 27. února 2013, 12:24 Rádio MediaGuru

Český rozhlas představil svoji novou korporátní identitu včetně loga a nových logotypů jednotlivých stanic rádia veřejné služby.

Český rozhlas, který si letos v květnu připomene 90. výročí zahájení vysílání, mění po 17 letech svoji korporátní identitu. Historicky poprvé dochází k celkové obměně a sjednocení grafické podoby všech značek Českého rozhlasu a vytvoření jednotného vizuálního stylu pro Český rozhlas. Nová loga získají všechny celoplošné, speciální i regionální stanice Českého rozhlasu, dále umělecká tělesa, soutěže a další projekty, které Český rozhlas veřejnosti nabízí. Nové logo vytvořilo studio Marvil.

„Na začátku naší práce jsme si vytyčili cíl, a to dostatečně jednoduchou a přitom vizuálně silnou identitu. Vzhledem k tomu, jakým vývojem mediální trh prochází, rozhodli jsme se pro logo nikoliv figurativní, ale pokud možná co nejabstraktnější, které bude k rozhlasu odkazovat,“ řekl při představování loga Pavel Zelenka, kreativní ředitel studia Marvil.


„Novou vizuální identitou chceme sjednotit všechny statnice, všechny naše programové aktivity tak, aby bylo jasné, že se jedná o Český rozhlas,“ zdůvodnil generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. „Troufám si tvrdit, že je srovnatelná s úrovní našich kolegů v zahraničí. Chceme, aby Český rozhlas byl do budoucna moderní a důvěryhodnou veřejnoprávní institucí,“ dodal.

Symbol R podle Pavla Zelenky splňoval všechny vytyčené principy. Za inspiraci posloužily ekvalizérové křivky, které se používají na mixážních pultech, ze kterých vznikl jednoduchý symbol, který zastřešil celou identitu. Základní barvu tvoří  tmavěmodrá, ostatní stanice jsou laděny podle jejich zaměření.  Radiožurnál má dominantní červenou, Dvojka fialovou, kulturní Vltava světlemodrou a publicistická Plus dynamicky oranžovou.

Kreativní návrh a realizace nové vizuální identity stály 2,2 miliony korun, její implementace přijde na 5 milionů.

Stávající logo Českého rozhlasu

Dosavadní logo Českého rozhlasu používá rozhlas od roku 1996, jeho autorem je agentura Men On The Moon a v roce 1997 získalo ocenění Logo roku. Od roku 2000, došlo postupně k několika změnám v logotypech stanic (například u regionálních stanic v r. 2001, u stanice Radiožurnál v letech 2001 a následně 2009).

Stávající loga stanic ČRo

Vývoj loga Českého rozhlasu 1963-2013

Český rozhlas loni oznámil výraznou proměnu chodu veřejnoprávního rádia. Součástí změn je i vznik nové stanice mluveného slova ČRo Plus, která vznikne sloučením stávajících stanic Rádio Česko, ČRo 6 a Rádio Leonardo. Od roku 2014 chce pak spustit novou stanici pro mladé. Celkově má v plánu redukovat stanice do pěti základních okruhů.

-kch, -mav-