CME: Nova se blíží k uzavření 50 % plánovaných investic

středa, 06. března 2013, 12:26 TV MediaGuru

Skupina Nova v Česku dohodla smlouvy s většinou svých klientů, a to v objemu téměř 50 % plánovaného ročního obratu, uvedla mateřská CME.

Skupina Nova, která do nového roku vstoupila s novou cenovou politikou, uzavřela ke konci února 36 % ročních smluv se zadavateli a před uzavřením je dalších 14 %. Nova tak k začátku března podepsala téměř polovinu svých ročních kontraktů. Uvedla to mateřská společnost CME v konferenčním hovoru pro investory po oznámení výsledků za poslední loňské čtvrtletí a celý rok 2012, který se uskutečnil na konci února.

„Počítáme s tím, že naše výnosy budou v prvním pololetí 2013 ovlivněny novou cenovou strategií, protože narážíme na rezistenci jak velkých agentur, tak zadavatelů reklamy a jednání nejsou snadná. Na druhé straně je fakt, že jsme blízko k dosažení 50 % objemu kontraktů, u kterých jsme dosáhli dvouciferného cenového nárůstu. To nás povzbuzuje, že jsme na správné cestě, abychom tuto strategii prosadili,“ uvedl k situaci v Česku Anthony Chhoy, vice-prezident CME.

Dodal, že k prosazení nové cenové politiky je žádoucí udržovat vysokou sledovanost. Proto se CME soustředí na zavádění nových kanálů a posilování lokálního obsahu.

CME si je vědoma, že nová politika ovlivní úroveň příjmů v prvním pololetí 2013. „Pokles v low season pro nás není kritický. Kritické je období hlavní sezóny – tedy jaro a podzim. Přestože počet podepsaných kontraktů teď zaostává za loňským rokem, fakt, že jsme dosáhli dvouciferného nárůstu ceny, nám dává důvěru do budoucna,“ vysvětlil Chhoy.

CME přišla se zvýšením reklamních cen od roku 2013 na všech trzích, ve kterých působí. Na českém trhu je ale nárůst nejvyšší (dvouciferný), na ostatních trzích jde o nárůsty jednociferné. „Nižší spotřeba domácností a snížené rozpočty vytvářejí další tlak na objem investic. Abychom tento klesající trend odvrátili, zvýšili jsme na všech trzích naše ceny v hlavním vysílacím čase,“ uvedl k letošní strategii Chhoy.

Skupina Nova zavedla od ledna nový prostor super prime-time (19:30-21:30), kterého se právě navýšení ceny dotklo nejvýrazněji. Zároveň nastavila dva možné způsoby spolupráce: na měsíční ah-hoc bázi a na bázi dlouhodobých smluv. V rámci dlouhodobých kontraktů se zavazuje k udržení cenových podmínek, tj. neměnného net CPP po celou dobu trvání kontraktu, nižší CPP a rezervace prostoru v rámci nového bloku super prime-time či přednostní možnost výběru reklamních breaků.

Dlouhodobou spolupráci s určitými výhodami nabízí také konkurenční Prima Group, resp. zastupitelství Media Club. Vyhrazuje si ale právo v reakci na vývoj na trhu měnit cenu reklamy. To je aktuálně případ nových cen od dubna, kdy se všem klientům bez rozdílu zvyšuje sezónní index a cena reklamy o 7 %. Media Club tím chce minimalizovat rizika eventuálního neplnění objednaných kampaní.

-mav-