Co vše lze sdělit tancem Harlem Shake

pátek, 08. března 2013, 06:09 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Fenomén Harlem Shake se internetem šíří jako lavina. Co vše lze tímto tancem opileckého třesu vyjádřit?

„Víš, co je na tý Evropě nejzvláštnější? -- Co? -- Ty drobný rozdíly. Teda maj tam to samý jako máme  tady, ale je to prostě jiný,“ pravil klasik ve filmu Pulp Fiction. Podobně lze charakterizovat šíření hitu Harlem Shake. Přestože má každá další kopie slavného internetového memu předem daný třicetivteřinový scénář, vždy jde zároveň o nové dílo.

Fenomén Harlem Shake samozřejmě v první řadě slouží jako vynikající záminka pro předvádění pohybů nepřípustných v jakékoliv jiné situaci kromě cesty z baru domů. Vedle „národních“ a firemních verzí Harlem Shake existuje také politický způsob využití tohoto fenoménu – minulý týden tento jev posloužil jeho účastníkům jako záminka ke shromáždění a vyjádření protestu proti vládě v Egyptě.

Z Harlemu přes Austrálii až na iTunes

Bujení internetových memů zdánlivě nemá logiku (přestože u těch nejúspěšnějších lze vystopovat společné rysy jak po formální, tak obsahové stránce – o tom bude řeč v jiném článku) a v případě Harlem Shake navíc jako by přestala platit kauzalita: Stejnojmenný singl (ano, tu vlezlou melodii skutečně někdo vytvořil již dříve) od amerického DJe a producenta Baauera vyšel volně ke stažení v květnu 2012. Jedničkou na iTunes v USA se stala píseň poté, co jej parta australských studentů před měsícem použila ve svém videu, jehož nápodobou se potom všechny další verze začaly šířit jako oheň savanou. Nejblíže se původnímu smyslu Harlem Shake (tanečním kreacím připomínající opilecký třes, šířících se v osmdesátých letech touto newyorskou čtvrtí) přiblížil rapper G-Dep v klipu Let's Get It z roku 2001.

Jak vypadá českost

Hranice Harlemu tak tento tanec sice opustil již dávno, ale je zajímavé sledovat, jaké prvky se do něj cestou vmísily.

Čeští ViralBrothers jako by se snažili ukázat, že do třiceti vteřin běsnění lze nasadit charakteristické národní rysy. Národ ateistů samozřejmě nemůže jinak, než se do tanečního večírku převléct rovnou z kněžského roucha. Nechybí ani vepřová hlava či snaživý hokejista-hospodyňka. V klipu nicméně chybí z české nejsvětější trojice v podobě ženy-hokej-pivo právě posledně jmenovaný prvek.

Naopak pověstný anglický klid ve verzi Harlem Shake v podání fotbalistů Fulhamu ztělesňoval bulharský kanonýr Dimitar Berbatov – prostě Keep Calm and Do the Harlem Shake!

Hráči fotbalové Sparty pro změnu vynikli stylovými převleky.

Paradoxně příslušníci profesi, u kterých bychom čekali největší disciplínu, se zároveň umějí nejvíce odvázat.

Tančí celá firma

Jako další způsob propagace značky a utužování firemního kolektivu lze vnímat taneční kreace zaměstnanců společností Red Bull...

...Intel...

...Nintendo...

...PepsiCo...

...nebo v českém Seznam.cz.

Na podporu letu do vesmíru si ho zkusil i kosmonaut pro značku Axe.

...a také Concept One

Harlem Shake si zatančili i v pařížském KFC...

...nebo v brněnském Subway.

Harlem Shake si ale klidně mohou zatančit i třeba takové plechovky Dr. Peppera...

...nebo paňáčci Lego.

Harlem v politice

 

Internetem koluje také tato výzva k řešení konfliktu v Sýrii. Je to prosté: zastavte násilí a tancujte Harlem Shake!

Studentům v Tunisku se to podařilo, přestože právě jejich tancování bylo téměř zdrojem konfliktu s tamními radikálními saláfisty

V Káhiře lidé zatancovali v rámci protestu před sídlem vládnoucího Muslimského bratrstva.

-jav-