Economia staví jeden newsroom pro všechny tituly

úterý, 26. března 2013, 09:43 Tisk MediaGuru

Economia změní redakční přípravu textů, v novém newsroomu budou novináři sedět podle tematického zaměření, a ne podle titulů.

Vydavatelství Economia, které by se mělo na konci letošního června přesouvat z budovy v Praze na Letné do svého nového sídla v Karlíně, už finalizuje s podobou centrálního newsroomu, který staví pro všechny tituly. Během dnešního odpoledne chce detaily představit svým zaměstnancům.

Pro Economii bude nový centrální newsroom znamenat velkou změnu v přípravě textů pro tituly, jejichž vydávání zajišťuje – tedy zejména deník Hospodářské noviny, online deník iHned.cz, týdeník Ekonom a odborné tituly. Společný newsroom je připravován pro všechny tituly Economie s výjimkou týdeníku Respekt, který bude sedět odděleně.

Novináři v novém newsroomu nebudou sedět podle titulů, ale podle oborů a témat, kterým se věnují. Novináři z různých titulů, kteří se věnují stejnému tématu, tak mají sedět v blízkosti kolegů, specializujících se na podobná témata.

Uprostřed newsroomu bude umístěn hlavní stůl, pracovně nazývaný jako Superdesk. U něj budou sedět šéfredaktoři všech titulů s výjimkou měsíčníků. Toto uspořádání má podpořit, že šéfredaktoři budou spolu víc než dosud diskutovat o obsahu, koordinovat výrobu a pomáhat si napříč tituly.

Vznikne také několik nových oddělení a nových funkcí. Jedním z nich je vizuální oddělení, kde by měli společně sedět vizuálně orientovaní lidé z celého vydavatelství - grafici, fotoeditoři, art direktoři či fotografové. Toto oddělení bude mít svého šéfa manažera a svého uměleckého ředitele.

Nové newsroomy vybudovala pro své tituly v uplynulých letech i další vydavatelství deníků, např. Mafra či Ringier Axel Springer CZ.  

Foto: Vizualizace nového newsroomu vydavatelství Economia

-mav-