Martin Shenar: Hachette jsem prodal za stovky milionů

pondělí, 25. března 2013, 08:50 Tisk MediaGuru

Bývalý vydavatel a spolumajitel Hachette Filipacchi 2000 Martin Shenar uvedl řádový příjem z prodeje svého vydavatelství.

Bývalý generální ředitel vydavatelství Hachette Filipacchi 2000 a jeho zakladatel Martin Shenar v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce, kam přišel diskutovat o fotovoltaickém podnikání, mj. zmínil, že za prodej svého podílu v Hachette Filipacchi 2000 inkasoval „vysoké stovky milionů korun“. Shenar svůj 49% podíl v HF 2000 (dnes Burda Media 2000) prodal v roce 2007 společnosti Burda Eastern Europe, která se o čtyři roky později stala stoprocentním majitelem vydavatelství lifestylových časopisů.

Bývalý vydavatel se ve studiu Otázek dostal několikrát do sporu s moderátorem Václavem Moravcem. Vytýkal mu, že není schopen předložit žádná konkrétní fakta, podle kterých měla společnost Amun.Re, jejímž je Martin Shenar v současnosti předsedou představenstva, jednat protizákonně. „Podléháte vlastní mediální fikci," nebo „Samozřejmě se opět mýlíte,“ kontroval směrem k moderátorovi, který se snažil poukazovat na podle jeho názoru nestandardní vyvedení peněz ze společnosti ČEZ, se kterou Amune.Re uzavřela obchod na výstavbu solárních panelů, na účet firmy spjaté s podnikatelem Ivo Rittigem. Podle Shenara šlo o běžnou výplatu dividend.

Martin Shenar vybudoval jedno z největších českých magazínových vydavatelství, svůj podíl prodával krátce před nástupem ekonomické recese, kdy obrat vydavatelství představoval 0,5 mld. Kč a čistý zisk dosáhl 60 milionů korun.

-mav-