RRTV: BBC po převzetí Lagardère porušuje licenční podmínky

úterý, 05. března 2013, 15:19 Rádio MediaGuru

Vysílání BBC neodpovídá licenčním podmínkám, konstatovala na úterním zasedání Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Společnost BBC Radiocom (Praha), která v Česku provozuje vysílání rádia BBC, porušuje licenční podmínky vysílání, a to tím, že do svého vysílání nezařazuje program od Českého rozhlasu. Na úterním zasedání dospěla k tomu závěru Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). „Společnost BBC Radiocom Praha nejprve na tuto skutečnost upozorníme," uvedla na dotaz MediaGuru.cz předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová. BBC Radiocom má tak týden na nápravu, pokud k nápravě nedojde, může RRTV provozovateli udělit pokutu. 

„Počkáme na případné odůvodnění tohoto upozornění a podle toho zvážíme další postup,“ sdělil Miroslav Hrnko, výkonný ředitel Lagardère Active ČR a jednatel BBC Radiocom (Praha).

Od 1. března 2013 převzala vysílání rádia BBC společnost Lagardère Active, a to v důsledku majetkových změn v provozující společnosti BBC Radiocom (Praha). Podle licenčních podmínek z roku 2006 je vysílání BBC tvořeno pěti časovými bloky, z nichž tři z nich jsou v angličtině (BBC World Service) a dva v češtině, a to s programovou charakteristikou zpravodajství, publicistika, vzdělávání, sport a zábava. Licenční podmínky také zmiňují, že dopolední a odpolední programový blok dodává Český rozhlas (bez upřesnění, o jaký okruh ČRo jde).

Licenční podmínky BBC Radiocom (Praha)

kliknutím zvětšíte

Právě Český rozhlas se ale od začátku března na vysílání BBC nepodílí. Důvodem je vypovězení smlouvy ze strany společnosti Lagardère k 28.2. 2013. Generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan minulý týden uvedl, že Český rozhlas je dále připraven pokračovat ve spolupráci se společností BBC Radiocom. Podle Českého rozhlasu ale společnost BBC Radiocom nepředložila žádný návrh podoby možné spolupráce od 1. března 2013. V takovém případě participace ČRo na vysílání BBC skončila.

Společnost Lagardère na konci minulého týdne v reakci na názory, že nová podoba vysílání BBC nevyhovuje licenčním podmínkám, uvedla, že přebírání obsahu Českého rozhlasu není v licenčních podmínkách stanovené jako povinnost, ale jako možnost. „Stejně tak není stanovený případný rozsah takového vysílání. Jedinou podmínkou je, že pokud takové vysílání bude probíhat, musí do něj být implementovány kurzy angličtiny BBC. Vzájemný poměr jednotlivých prvků není v licenci nijak specifikován a je na uvážení vysílatele, jak je bude ve vysílání kombinovat, ale celkově musí vysílání charakterizovat zpravodajství, publicistika, vzdělávání, sport a zábava," konstatovala mluvčí Lagardère Radka Pilzová.

Společnost Lagardère zároveň deklarovala, že má v plánu české vysílání BBC dál rozšiřovat směrem k maximalizaci mluveného slova a že bude žádat o rozšíření vlastního vysílání až na dvanáct hodin denně. Zároveň dodala, že nová podoba vysílání BBC je narozdíl od předešlé podoby, na které se podílel Český rozhlas, v souladu s licenčními podmínkami rádia BBC. To vyvolalo odmítavou reakci Českého rozhlasu.

-mav-