Zadavatelé: Příjmy z mobilů brzy předčí příjmy z webu

úterý, 05. března 2013, 07:12 Internet & Mobil MediaGuru

V Barceloně skončila nejvýznamnější konference telekomunikačního odvětví. Diskutovalo se hlavně o platbách a mobilním marketingu.

Katalánské hlavní město je tradičně místem, kde se setkávají výrobci telefonů a tabletů, mobilní operátoři, vývojáři softwaru a zástupci marketingových agentur.

I přes novinky od Applu, Sony, Nokie a dalších firem, které na Mobile World nachystaly prezentace svých produktů, se technologické inovace na rozdíl od loňska hlavním tématem konference nestaly. Na diskusních panelech, workshopech a prezentacích probublávala řada dalších témat, mobilní marketing mezi nimi nevyjímaje, která dokládala tematickou expanzi celé akce v posledních letech.

Na události od představitelů hned několika globálních firem (Unilever, Coca-Cola, Intercontinental Hotels Group, KLM) zaznělo, že mobilní marketing dosáhl bodu dospělosti a zadavatelé mají již dostatek zkušeností, aby se v této oblasti vyvarovali metody pokus omyl. Poslední dvě zmiňované firmy navíc oznámily, že příjmy z mobilů v jejich případě brzy předčí web.

Kromě hodnocení vývoje a predikcí se na kongresu řešili i zcela konkrétní otázky, například nové možnosti mobilních plateb. Oba přední světoví vydavatelé platebních karet ohlásili novinky – Mastercard rozšíření své mobilní peněženky PayPass a Visa spolupráci se Samsungem na přípravě integrace bezdotykového systému payWave. Visa navíc slibuje, že se spektrum technologických partnerů v brzké době ještě rozšíří.

Po spolupráci volal také mobilní operátor Orange. Tentokráte však o kooperaci mezi vydavateli, mobilními operátory a zadavateli reklamy. Cílem navrhované nápomoci má být hlavně relevantnější mobilní reklama. Zajímavou predikcí, která během této diskuze vyplynula, je odhad, že rozvíjející se trhy překonají současné mezery mezi mobilními přístroji, možnostmi plateb a efektivní mobilní reklamou mnohem dříve než Evropa.

-lmr-