Babiš: 5plus2 prodáme Mafře, vznikne etický kodex

sobota, 29. června 2013, 10:26 Tisk MediaGuru

Týdeníky 5plus2 chce Andrej Babiš převést na skupinu Mafra. Chce také sestavit etický kodex, který by garantoval redakční nezávislost.

Čerstvý majitel mediální skupiny Mafra Andrej Babiš v pořadu ČT24 Hyde Park, jehož byl hostem v pátek večer, uvedl, že týdeníky 5plus2 budou začleněny pod skupinu Mafra. „Pokud dokončíme transakci s Mafrou, tak si představujeme, že 5plus2 prodáme Mafře a že ona z toho udělá standardní médium,“ uvedl směrem k týdeníkům 5plus2, které loni začala vydávat Babišova společnost AGF media. Tiskárny Mafra už v současnosti týdeníky 5plus2 tisknou.

Zároveň zopakoval, že neuvažuje o tom, že by Mafru řídil. „Za nás tam bude jeden člověk, který bude kontrolovat finanční výkon v této skupině. Nám jde o to, aby Mafra vydělávala peníze, takže já budu, pokud o to bude vydavatelství stát, se snažit přesvědčit inzerenty, že to je nezávislé médium a určitě do toho nebudu zasahovat. Nemám s tím žádné plány, ani tomu nerozumím,“ uvedl v pořadu Č24.

Babiš se v pátek dostal do konfliktu s redakcí Lidových novin a to, když telefonicky kontaktoval redaktora LN s dotazem, proč se v Lidových novinách neobjevila zmínka o tiskové konferenci jeho hnutí Ano 2011. Babiš později navštívil redakci Lidových novin a za tento krok se několikrát omluvil. „Dnes jsem dostal za vyučenou,“ uvedl v pořadu Babiš s tím, že nevěděl, že je nevhodné redaktora v této věci kontaktovat. „Já bych znovu chtěl prohlásit před všemi občany České republiky, že slibuji redakci Mafry, MF Dnes a Lidových novin, že už jim nikdy v životě nezavolám. My jsme se domluvili, že podepíšeme etický kodex. Já bych straně rád oslovil Karla Hvížďalu, aby mi s tím pomohl a já to podepíšu a v životě už jim nezavolám, protože mě skutečně jde o to, aby tato vydavatelství fungovala. Nejsem blázen, abych znehodnotil moji miliardovou investici. Takže garantuju, že vydavatelství bude nezávislé,“ řekl divákům Babiš.

-mav-