Babiš kupuje mediální skupinu Mafra

středa, 26. června 2013, 16:25 Tisk MediaGuru

Andrej Babiš a jeho skupina Agrofert Holding koupila mediální skupinu Mafra.

Skupina Agrofert uzavřela ve středu s německou společností Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft smlouvu na koupi české mediální skupiny Mafra. Tato transakce ještě podléhá schválení příslušných úřadů na ochranu hospodářské soutěže, uvedl mluvčí Agrofert Holding Karel Hanzelka.

„Skupinu Mafra považuji za velmi silného hráče na českém mediálním trhu, především v oblasti seriózní žurnalistiky. Její akvizice bude mít pro naši mediální divizi řadu synergií a umožní nám hledat další nákladové úspory například při fungování našeho týdeníku 5plus2,“ řekl Andrej Babiš, generální ředitel a předseda představenstva Agrofert Holdingu. „Dosavadní aktivity obou skupin nejsou vzájemně v konkurenčním postavení, naopak jsou velmi komplementární, a proto je akvizice mediální skupiny Mafra velmi důležitým krokem v naší strategii vybudovat významnou mediální skupinu, která bude mít silné postavení na trzích České republiky a Slovenska.“

„Jsem přesvědčen, že skupinu Mafra čeká na českém mediálním trhu úspěšná budoucnost. Společnost prodáváme ze strategických důvodů, abychom mohli investovat do různých nových aktivit,“ řekl Karl Hans Arnold, předseda představenstva RBVG.

Obě strany se dohodly nezveřejňovat další podrobnosti o transakci.

Andrej Babiš tak po nedávné akvizici slovenského Ecopressu rozšiřuje svůj záběr v médiích. V Česku přidává k týdeníkům 5plus2 obratově nejsilnější subjekt na tuzemském tiskovém trhu. Je zároveň investorem serveru Česká pozice.cz. S Mafrou tak získává například deníky MF Dnes, Lidové noviny, Metro, zpravodajské servery iDnes.cz a Lidovky.cz či televizní stanici Óčko.

Celkově tituly skupiny Mafra oslovují podle výzkumu Media projekt přes 2. mil. čtenářů, což znamená pátý největší zásah na tuzemském tiskovém trhu.

Babiš se svým záměrem expandovat v médiích netají. Dosud se ale o něm hovořilo především jako o zájemci společnosti Ringier Axel Springer CZ. Ve středu firma Ringier ale oznámila, že jednání s Andrejem Babišem ukončila.

-kch-