Seznam.cz koupil podíl ve vydavatelství Borgis

úterý, 16. července 2013, 13:06 Internet & Mobil MediaGuru

Seznam.cz získal 33,6 % akcií společnosti Borgis. Porybný zůstává nadále majoritním akcionářem a šéfredaktorem deníku Právo.

Společnost Seznam.cz kupuje po deseti letech spolupráce 33,6 % akcií vydavatelství Borgis, který doposud dodával zpravodajský obsah pro servery Novinky.cz, Super.cz a Sport.cz.

Podle dohody se na chodu vydavatelství Borgis a jednotlivých redakcí nic nemění. Majoritním akcionářem společnosti Borgis a šéfredaktorem Práva zůstává Zdeněk Porybný, oznámila v úterý společnost Seznam.cz. Neupřesnila ale, jak velký podíl Zdeňkovi Porybnému zůstává. Dosud v Borgisu vlastnil 91,82 %.

Kupní cena zveřejněna nebyla. Podle odhadů se může pohybovat v řádu desítek milionů korun.

„S vydavatelstvím Borgis spolupracujeme už deset let, a to k oboustranné spokojenosti. I proto jsme se rozhodli ji potvrdit kapitálovým vstupem do vydavatelství Borgis. I nadále bude naše spolupráce pokračovat tak, jak jsme na ni byli doposud zvyklí,“ uvedl Pavel Zima, generální ředitel společnosti Seznam.cz.

„Pro mne je vstup společnosti Seznam.cz do vydavatelství Borgis významným krokem v prohlubování úspěšné spolupráce, která už prokázala životaschopnost i oboustrannou výhodnost. Přímý podíl Seznamu je pro naše tvůrčí týmy závazkem i zárukou na mnoho příštích let,“ komentoval transakci předseda představenstva Borgis Zdeněk Porybný.

Borgis vydává celostátní deník Právo, který je dlouhodobě třetím nejčtenějším celostátním deníkem v České republice.

Zpravodajský server Novinky.cz, který Borgis provozuje ve spolupráci s portálem Seznam.cz, je mezi tuzemskými zpravodajskými weby nejnavštěvovanější. Jeho červnová návštěvnost činila 3,574 milionu reálných uživatelů (RUest), čímž o téměř 2 miliony překonává server iDnes.cz, který za červen navštívilo 1,179 milionů reálných uživatelů. Vyplývá to z oficiálního měření návštěvnosti NetMonitor.

Společnost Borgis dosáhla v předloňském roce tržeb ve výši 721 mil. Kč (o 6 % méně než v roce 2010) a hospodařila se ztrátou necelých 13 mil. Kč.

Krátký rozhovor  s generálním ředitelem Seznam.cz Pavlem Zimou můžete číst zde.

-kch-