Facebook mění pravidla, povoluje soutěže na zdi

středa, 28. srpna 2013, 17:43 Internet & Mobil MediaGuru

Doposud Facebook soutěže pořádané přímo na timeline zakazoval. To se mění.

Doposud nebylo možné na tzv. „zdi“ pořádat soutěže, aniž by se provozovatel vystavoval riziku zrušení takto nešťastně spravované stránky. Nicméně toto pravidlo je nyní minulostí – Facebook nyní výslovně povolil konání soutěží, které jsou administrovány na zdi. Výjimka z této změny se týká pouze osobních uživatelských profilů.

V čem se tato změna dotkne firemních profilů? Budou moci s minimálními náklady vyhlašovat a moderovat soutěže, využívat „likes“, komentáře i sdílení k tomu, aby uživatelé odpovídali na položené dotazy a za tyto aktivity uživatele odměňovat. „Facebook se tak přiblížil hlavně menším subjektům, pro něž příprava soutěžní záložky či aplikace (prakticky jediné možnosti, jak soutěž na Facebooku doposud realizovat) byla finančně náročná,“ říká Jan Edlman, Head of Digital Innovations ze skupiny OmnicomMedia Group.

Je ale zřejmé, že takovéto soutěže nenahradí akviziční aplikace, které jsou určeny pro získávání zásadní fanouškovské základny či komunikování benefitů produktu či služby.

„Zatím je těžko odhadnout, jaký dopad to bude mít na relevanci příspěvků a engagement rate příspěvků na profilech, které se vydají cestou pořádání těchto soutěží. Tento krok jistě uvítají především MaMafie, tedy skupiny uživatelek (obvykle matek na mateřské), které tráví svůj volný čas vyhledáváním podobných soutěží, účastí v nich a mezi sebou se podporují hlasováním. Záleží tak na Facebooku i uživatelích, zda pro ně budou tyto příspěvky relevantní a zda se tedy vůbec uživatelům do NewsFeedu, skrze cluster velkého množství informací, dostanou. Nicméně pro Facebook se otevírá nová cesta k dalším penězům, neboť firmy budou muset sáhnout hlouběji do peněženky, aby se ke svým uživatelům se svou soutěží dostali skrze FB reklamní systémy,“ dodává Jan Edlman.

-mav-