J&T: Rizikem konce Sarbua je podíl, který může prodat

středa, 21. srpna 2013, 13:30 TV MediaGuru

J&T, která dlouhodobě sleduje vývoj v CME, hodnotí zprávu o odchodu Adriana Sarbua neutrálně.

Analytik J&T Pavel Ryska poskytl MediaGuru.cz vyjádření ohledně rezignace prezidenta a generálního ředitele CME Adriana Sarbua. J&T Banka hodnotí odchod neutrálně.

„Domníváme se, že změna na postu generálního ředitele nepřinese významné změny ve směřování firmy. Změna cenové politiky a restrukturalizace firmy byly iniciovány za podpory největšího akcionáře Time Warner a budou tak podle nás pokračovat i s novým ředitelem. Odchod Adriana Sarbu tak nemá z našeho pohledu vliv na fundamentální hodnotu společnosti. Vnímáme nicméně, že působení Adriana Sarbu bylo spojeno s komplikovaným obdobím v historii firmy a rovněž s jeho častými prodeji akcií společnosti, což bylo investory vnímáno negativně. Odchod tak může přinést krátkodobě pozitivní reakci.

Ve střednědobém až dlouhodobém horizontu může mít odchod A. Sarbua dodatečné implikace. Pokud by byl na post generálního ředitele vybrán manažer ze skupiny Time Warner, trh by informaci vnímal jako potvrzení zájmu Time Warner o CME a mohl by reagovat pozitivně. Rizikem odchodu je na druhou stranu to, že Sarbu je držitelem 2,4 mil. akcií firmy (1,7% podíl) a mohl by se rozhodnout tyto akcie prodat. Celkově hodnotíme zprávu neutrálně,” uvádí Pavel Ryska.

Web Patria.cz konstatuje, že akcie CET 21 po zprávě navyšují na pražské burze proti obchodování z předchozího dne o 12 % na 85 Kč. Za minulý týden titul přidal celkem 8,25 % na závěrečných 76,10 Kč, uvádí Patria.cz.

-mav-