Týdeníky: Roste Respekt a díky zlevnění i Instinkt

pátek, 16. srpna 2013, 10:19 Tisk MediaGuru

Týdeníky Respekt a Instinkt si jako jediné v letošním pololetí v meziročním srovnání polepšily v prodeji.

Týdeníky Respekt a Instinkt si jako jediné z tuzemských týdeníků v letošním prvním pololetí vylepšily svůj prodaný náklad ve srovnání se stejným obdobím loni. Růst prodeje Respektu je přirozený a potvrzuje dobré výsledky časopisu od doby, kdy týdeník prošel relaunchem. Instinktu k vyššímu prodeji pomohlo snížení prodejní ceny, ke kterému došlo loni na podzim. Prodejní cena Instinktu se snížila o 12 Kč na 20 Kč.

Mezi bulvární týdeníky se úspěšně etablovala Sedmička, která přešla do podoby bulvárního týdeníku loni v létě. V pololetí dosáhl její průměrný prodej 189 tis. kusů, což znamenalo lepší výsledek než u Pestrého světa, který nástup Sedmičky pocítil nejvýrazněji. Díky příchodu Sedmičky se celý segment bulvárních týdeníků meziročně zvedl o 22 %. Jde o jediný nárůst v rámci jednotlivých segmentů mezi týdeníky. 

Z týdeníků v letošním roce vypadl magazín Story, který přešel mezi čtrnáctideníky.

Nejstabilněji se letos prodávají zpravodajské týdeníky, kde si polepšil už zmíněný Respekt a konstantního výsledku dosahuje i Reflex (-2,5 %).  Týden i přes cenové úpravy (snížení prodejní ceny na 30 Kč) meziročně poklesl o 6 %.

Nejvíce se prodej týdeníků za období letošního pololetí snížil mezi televizními tituly. Nejlepšího meziročního výsledku zde dosahuje TV pohoda, jejíž část nákladu se prodává a větší část se vkládá do regionálních týdeníků.

Vývoj prodaného nákladu týdeníků, 1. pol. 2013 vs. 1. pol. 2012

Zdroj: ABC ČR

-mav-