Babiš: Další akvizice přijdou až po volbách

pátek, 06. září 2013, 16:37 Tisk MediaGuru

V mediálních akvizicích chce podnikatel Andrej Babiš pokračovat. Do voleb se ale nic koupit nechystá.

Podnikatel a lídr hnutí ANO Andrej Babiš zaplatil asi čtyři miliony korun za předvolební inzerci v titulech společnosti Mafra, kterou nedávnou koupil. Řekl to na dnešní tiskové konferenci, kde představil volební lídry svého uskupení v regionech. Novinářům pak bez dalších podrobností řekl, že po volbách plánuje další akvizice v médiích.

„Zaplatil jsem dost peněz, bylo to řádově, nevím, asi čtyři miliony. Pak ještě jsme dávali reklamu do (týdeníku) 5+2," řekl Babiš. „Samozřejmě u Mafry a 5+2 je to pro nás výhodné, protože to zůstane v baráku. Ale máme stejné ceny, protože všechno funguje za tržní ceny," upřesnil Babiš.

Miliardář je majitelem zemědělsko-chemického impéria Agrofert. Přední česká mediální skupina Mafra vydává například deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny. Babiš dnes opět zopakoval, že si společnost nekupoval „kvůli politice".

„A můžu vás ubezpečit, že v akvizicích do médií budu pokračovat, ale až po volbách. Protože by to samozřejmě zase vyvolalo nějaké domněnky," dodal Babiš. Na otázku, jaká média by chtěl v budoucnu koupit, zažertoval, že vyhlásí na svém twitterovém účtu soutěž. Kdo to uhodne, vyhraje pobyt v jeho restauraci na jihu Francie.

Podnikatel založil hnutí ANO v roce 2011. Loni na podzim se pak bez úspěchu zúčastnilo senátních voleb. Letos poprvé se v něm začal výrazněji angažovat a chce uspět v předčasných sněmovních volbách, které se uskuteční na konci října. Před volbami plánuje inzerovat také v nejčtenějším bulvárním deníku Blesk, v Právu i regionálních denících.

Babiš dnes uvedl, že hnutí platí za pronájem jednoho menšího billboardu zhruba 2500 korun. Novináře vyzval, aby si velkoplošné plakáty spočítali a srovnali jejich cenu s tím, co bude uvedeno na transparentním účtu hnutí. „Zásadní rozdíl je v tom, že já do toho dávám svoje peníze," řekl ke srovnání s jinými politickými stranami.